Noul premier britanic va trebui să încerce să găsească o soluție la problema frontierei irlandeze după ce Marea Britanie părăsește Blocul Comunitar, a declarat Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene, după ce Theresa May a demisionat în mod oficial de la șefia conservatorilor, conform Mediafax.

Michel Barnier, ex- negociator-sef al UEFoto: Facebook

"Problema este acolo (cu frontiera irlandeză), creată de Brexit. Trebuie să protejăm pacea", a declarat Barnier, informează agenția Reuters.

"În orice caz, un nou prim-ministru nu va schimba problema. Problema este acolo și noul prim-ministru va avea responsabilitatea să rezolve împreună cu noi această problemă", a adăugat oficialul european, care a precizat că UE este decisă să apere piața comunitară și nu este dispusă să facă compromisuri în acest sens.

Situația frontierei între provincia britanică Irlanda de Nord și Irlanda, stat membru al Uniunii Europene, s-a dovedit a fi una din cele mai delicate chestiuni în cadrul procesului Brexit.

Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene, însă această prevedere este puternic contestată de numeroși parlamentari britanici.

Theresa May a demisionat oficial vineri din funcția de lider al Partidului Conservator, urmând să asigure interimatul până la alegerea unui succesor, care va prelua și șefia Guvernului de la Londa. Ea și-a exprimat regretul că nu a reușit să încheie procesul de Brexit.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019, după ce Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul va fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.