Consiliul Militar din Sudan, care a preluat puterea după demiterea președintelui Omar al-Bashir, a reluat negocierile cu alianța protestatarilor și a grupurilor de opoziție, care doresc o perioadă de tranziție gestionată de un Guvern civil, relatează Reuters preluat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Consiliul Militar a suspendat negocierile miercuri, în urma protestelor violente din capitala țării, Khartoum.

Protestele de stradă au continuat și după demiterea și arestarea președintelui Omar al-Bashir, în data de 11 aprilie.

Protestatarii cer o perioadă de tranziție spre democrație rapidă și gestionată de un Guvern civil. De asemenea, aceștia doresc începerea unor anchete privind moartea a zeci de persoane în cadrul protestelor începute în data de 19 decembrie.

Consiliul Militar acuză grupurile de protestatari că nu respectă înțelegerea privind diminuarea tensiunilor pe durata negocierilor.

Liderii Consiliului Militar al Sudanului au anunțat miercuri, înainte de întreruperea negocierilor, încheierea unui acord cu alianța de opoziție, care prevede o perioadă de tranziție a puterii de trei ani, aceasta fiind urmată de o guvernare civilă.

Cele două părți urmează să decidă structura unui consiliu suveran, care va reprezenta organul de conducere a țării și în care și armata și opoziția doresc majoritate.