Liderii UE se întrunesc săptămâna aceasta la Sibiu pentru a discuta despre viitorul Europei, dar ce gen de discuții va fi intangibil la o cafea și un fursec?

HotNews.roFoto: Hotnews

Marea adunare este în plan de ceva vreme și a fost etichetată cu regularitate drept marea revigorare a unei UE fără Regatul Unit; o oportunitate de a redresa vaporul și a-l reașeza pe făgaș, potrivit Rador, care citează Euractiv.com.

Însă Uniunea nu s-a eliberat încă de Albion, deci posibilitatea ca reuniunea de la Sibiu să se ridice la înălțimea vâlvei create de ea este destul de incertă. Ceea ce este cert e faptul că cuvântul cu „B” [Brexit - n.trad.] nu va fi binevenit la întrunirea de joi a liderilor. [Notați că Theresa May nu se va afla printre ei de data aceasta. - n.a.]

Mulți dintre noi, cei de la Bruxelles, suntem afectați de Brexit de câteva luni, iar acum diplomații sunt categorici cum că afecțiunii nu i se va permite să infecteze și discuțiile de la Sibiu.

Statele occidentale ale UE sunt în general dornice să utilizeze conferința pentru scopul ei inițial, o scufundare în profunzimea unor chestiuni precum integrarea pieței unice și a celei digitale, schimbarea climei, justiția socială și așa mai departe, dar încă este neclar ce vor face statele din Europa Centrală și de Est.

De exemplu, premierul olandez Mark Rutte vrea să discute despre cum face lucrurile Comisia Europeană, iar nu despre ce anume face ea, mai degrabă decât să folosească acest moment preelectoral pentru a mai bătători același teren al provocărilor actuale, indiferent că vorbim de Brexit, de migrație ori populism.

Sibiul este, în definitiv, șansa Europei de a veni înainte de alegeri cu cel mai apropiat lucru posibil de un manifest comun. Prioritățile Consiliului nu vor ieși la lumină decât după votul din mai, astfel încât o declarație cu impact major ar putea constitui o adevărată proclamație înaintea unei curse electorale prea strânse pentru a-i putea fi intuit rezultatul.

Comisia și-a publicat contribuția la dezbatere săptămâna trecută, iar conținutul ei a ajuns cunoscut multora, deși nu neapărat și aprobat.

S-a constatat că un număr considerabil de europeni se vor decide pe cine să voteze abia în ultima lună, dacă nu chiar în ultimele săptămâni ale campaniei electorale, astfel că o proclamație dată în a 11-a oră n-ar fi lipsită de merite.

Brexit nu va fi singurul subiect absent de pe agenda oficială a Sibiului. Bruxelles-ul se căpiază de unul singur prin propria-i bursă a zvonurilor cu privire la cine ar putea fi noii președinți ai diverselor instituții UE, însă despre candidații la aceste demnități se va discuta în România doar informal.

Aceste șuete informale vor atinge probabil și subiectul necesității unor conferințe suplimentare pentru rezolvarea pozițiilor inflexibile, dacă nu se va considera că ar putea fi gestionate toate într-o singură sesiune în iunie.

Dacă diplomații și liderii nu-și vor lua inima în dinți, conferința „Viitorul Europei” ar putea sfârși prin a fi doar încă o dezbatere despre actualele noastre suferințe.

N.R. Autorul articolului, Sam Morgan, pune un pariu și spune că Jean-Claude Juncker va glumi la un moment dat cum că oamenii din Sibiu și Luxembourg vorbesc aceeași limbă :) (traduce Rador)