Un tribunal din China a condamnat la moarte un cetățean canadian pentru producere și trafic de metamfetamine, în timp ce tensiunile dintre Beijing și Ottawa sunt în creștere, după arestul directorului de la Huawei Technologies, scrie Reuters.

chinaFoto: Hotnews

Canadianul Fan Wei era liderul unei scheme de producție și trafic de droguri, potrivit tribunalului din Jiangmen. Tribunalul a luat decizii de condamnare și în cazul altor 9 oameni, inclusiv o persoană cu cetățenie americană și patru persoane mexicane. Nu se știe încă care este decizia în cazul acestora, însă se crede că cea mai ușoară sentință pe care ar fi putut-o primi este închisoarea pe viață. Toți 11 pot să facă recurs.

Fan este al doilea canadian condamnat la pedeapsa capitală pentru acuzații legate de droguri în China, anul acesta. Tensiunile dintre cele două state sunt în creștere după ce în decembrie poliția canadiană a arestat-o pe Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei Ren Zhengfei și directorul financiar al companiei.

Alți doi canadieni au fost reținuți recent de către statul chinez, din cauza unor acuzații legate de securitatea națională.