Testele olfactive ar putea deveni un instrument pentru depistarea riscului de demență al pacienților, potrivit The Guardian.

Foto:

Simțul olfactiv se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, însă un simț olfactiv afectat poate să reprezinte și un semn al altor probleme medicale. Se pare că simțul olfactiv se numără printre primele capacități afectate de anumite boli neurodegenerative.

"Cred că procesul olfactiv, în cazul adulților, are mai multe implicații medicale decât cele pe care le cunoaștem deja", susține prof. Honglei Chen, co-autor al studiului realizat la Universitatea din Michigan. El a sugerat că simțul mirosului ar putea da indicii legate de afecțiuni psihiatrice sau ale sistemului imunitar.

Peste 2.200 de persoane cu vârste cuprinse între 71 și 82 de ani au făcut parte din studiul de recunoaștere olfactivă, pe o perioadă de 13 ani.

"Deși încă trebuie să ne dăm seama ce semnalizează un simț olfactiv deteriorat când vine vorba despre riscul de deces, pare clar că acesta reprezintă un semn timpuriu al bolii Alzheimer, Parkinson și al afecțiunilor cardiace", a declarat Jayant Pinto, profesor în cadrul Universității din Chicago și conducătorul unor sutdii în aceeași zonă de cercetare. ​