Cele mai importante figuri de pe scena activismului pentru drepturile femeilor vor apărea la tribunalul din Riad, potrivit BBC News.

Femeile din Arabia SaudităFoto: Captura YouTube

Activistele au fost arestate în luna mai a anului trecut pentru infracțiuni precum spionaj sau subminarea securității naționale. Ele au condus o campanie pentru încetarea sistemului de tutelaj masculin și pentru câștgarea dreptului de a conduce, înainte ca această interdicție să fie ridicată, în iunie 2018. De atunci, au ieșit la suprafață detalii legate de maltratarea la care au fost supuse de către autoritățile saudite.

Walid al-Hathloul, fratele unei cunoscute activiste, Loujain al-Hathloul, a declarat marți pentru BBC că sora lui a fost atât de traumatizată de ceea ce i s-a întâmplat încât dorea să rămână în închisoare, convinsă de faptul că reputația sa a fost distrusă cât ea a fost absentă.

El a mai spus că în urma arestului, Loujain al-Hathloul a fost dusă într-o închisoare secretă, aproape de centrul de detenție de maximă securitate Dhahban, din Jeddah. Acolo a torturată cu apă și cu electroșocuri. Un confident al prințului Arabiei Saudite, Saud al-Qahtani, a fost identificat de fratele activistei ca omul care a supravegheat tortura.

În februarie un grup format din membrii ai parlamentului britanic a condus o investgație susținută de mai multe organizații pentru drepturile omului, pentru a stabili dacă acuzațiile de rău tratament față de Hathloul și de alte activiste reținute sunt adevărate, concluzionând că acestea sunt foarte probabil legate de evenimente reale.

În martie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a cerut eliberarea lor și peste 30 de țări au semnat un act prin care condamnau această detenție prelungită.

Guvernul saudit declară că femeilor reținute li se respectă toate drepturile de care au parte sub legislația statului.

Cu toate astea, fratele lui Hathloul susține că arestul și reținerea surorii sale au fost "pline de secrete" și că întregul proces judiciar a fost lipsit de transparență. Familia nu a aflat decât în noiembrie 2018, la șase luni după arest, care erau acuzațiile aduse lui Hathloul.

Printre acestea se număra o acuzație legată de faptul că a aplicat pentru o slujbă în cadrul ONU și una pentru relațiile apropiate dintre ea și organizații care militează pentru drepturile omului.

Cazul a atras atenția comunității internaționale și a afectat și mai mult reputația controversatului prinț Mohammed Bin Salman.

Acum este așteptat răspunsul judecătorului la apărarea femeilor din cadrul procesului.