Avocata lui Julian Assange, Jennifer Robinson, a declarat duminică că acesta este dispus să coopereze cu autoritățile suedeze dacă acestea vor cere extrădarea sa, dar că prioritatea rămâne evitarea unei extrădări în Statele Unite, relatează AFP.

Julian Assange, in ambasada Ecuadorului de la LondraFoto: Agerpres/AP

Fondatorul WikiLeaks se află în detenție după arestarea sa, joi, în sediul ambasadei ecuadoriene la Londra, unde se refugiase timp de aproape șapte ani pentru a evita un mandat de arestare britanic pentru acuzații de viol și agresiune sexuală în Suedia, acuzații pe care le-a negat mereu.

Plângerea pentru agresiune sexuală a fost lovită de prescripție în 2015, iar ulterior Suedia a abandonat procedurile în al doilea caz, în mai 2017, din cauza imposibilității de a avansa cu ancheta. Însă, după anunțul arestării lui Assange, avocata reclamantei a cerut redeschiderea anchetei.

„Suntem absolut bucuroși să răspundem acestor întrebări dacă și când ele vor fi prezentate”, a declarat duminică avocata lui Assange, Jennifer Robinson, la postul Sky News, precizând însă că „problema-cheie în acest moment este extrădarea în Statele Unite”.

Australianul în vârstă de 47 de ani a fost de asemenea arestat în legătură cu o cerere de extrădare venită din partea Statelor Unite, care îl acuză că l-a ajutat pe fostul analist american de informații Chelsea Manning să obțină parola pentru accesarea a mii de documente clasificate drept secrete militare. Această cerere de extrădare va fi examinată de justiția britanică pe data de 2 mai.

În cazul unei cereri de extrădare din partea Suediei, „vom solicita cu certitudine aceleași garanții pe care le-am formulat deja, și anume că (Julian Assange) nu va fi trimis în SUA”, a declarat avocata, explicând că clientul său s-a refugiat în ambasada ecuadoriană în lipsa acestor asigurări.

Peste 70 de parlamentari britanici au semnat o scrisoare adresată ministrului de Interne britanic, în care îi cer să dea prioritate unei eventuale cereri de extrădare suedeze.

„Julian nu a fost niciodată îngrijorat să înfrunte justiția britanică sau pe cea suedeză”, a dat asigurări Jennifer Robinson. „Preocuparea noastră este și a fost întotdeauna să împiedicăm ca el să fie trimis în SUA”, a subliniat ea.

Citește și:

Julian Assange: Cronica unui lung sejur ecuadorian în Londra, de la acuzații de viol și spionaj până la deteriorarea relațiilor cu Lenin Moreno

VIDEO Julian Assange, arestat la Londra, găsit vinovat de încălcarea condițiilor de eliberare pe cauțiune / Acesta ar putea fi condamnat la 5 ani de închisoare pentru conspirație la furt de secrete militare (SUA)