Niciodata in toata perioada de dupa 1991, relatiile dintre Rusia si Ucraina nu s-au aflat intr-o groapa atat de adanca, scrie, intr-un comentariu, agentia RIA -Novosti.

Nivelul supararilor reciproce si a reprosurilor este atat de ridicat, incat majoritatea observatorilor si-au pierdut definitive speranta de a mai vedea, intr-un viitor apropiat, raporturile bilaterale cu semnul plus, nu cu trei minusuri ca in prezent. Situatia pentru dialog este complicata si de faptul ca in ambele tari regimurile politice se afla „un punctul unei noi asamblari” – batalia politica interna s-a incins pana la limita, sustine comentariul.

Vizita lui Viktor Iuscenko, asteptat maine la Moscova, a fost amanata anul trecut din cauza alegerilor legislative anticipate din Ucraina. Este acum randul Rusiei sa se afle in plina febra electorala pentru prezidentialele din martie: se deruleaza o lupta nevazuta, dar care se simte, intre diferitele grupari elitiste pentru statutul sau sub viitorul sef al statului.

Ucraina a intrat, pe de alta parte, intr-o noua criza parlamentara – se vorbeste chiar de posibilitatea dizolvarii Radei de stat. Mai este confruntarea dintre Viktor Iuscenko si Iulia Timosenko din ulitmele saptamani si care, dintr-o „partida de karate politic”, s-a transformat intr-o „bataie fara reguli”. O mica victorie tactica a lui Iuscenko poate fi considerata anularea vizitei la Moscova a Iuliei Timosenko, planificata pentru sfarsitul lunii ianuarie. Iulia va veni, dar pe 21 februarie, practic cu o saptamana inaintea alegerilor din Rusia.

In aceste conditii, nimanui, nici in Rusia, nici in Ucriana nu-i convine sa fie „tap ispasitor” – responsabil de adoptarea unor decizii strategice in relatii bilaterale. Desi aceste relatii abunda de probleme care reclama atentie maxima. Principalele chestiuni politice sunt integrarea Ucrainei in NATO si stationarea Flotei din Marea Neagra la Sevastopol, in timp ce chestiunile economice abordate vor fi aderarea Ucrainei la OMC si raporturile ruso-ucrianene din domeniul gazelor naturale.