Scott Morrison, prim-ministrul Australiei, a condamnat în cursul zilei de azi comentariile ,,nesăbuite” și ,,extrem de ofensatoare” făcute de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după masacrul de la Christchurch. Acesta avertizează că evaluează diverse posibilități de întrerupere a legăturilor diplomatice, transmite The Telegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderul Turciei a prezentat atacul de la Christchurch ca fiind un atac la adresa Turciei și a islamului și a avertizat australieii anti-musulmani că îi ,,va trimite înapoi în sicrie”, împărtășind astfel soarta bunicilor lor de la Galliopoli, o bătălie sângeroasă din Primul Război Mondial.

Mai bine de 8 000 de australieni au murit luptându-se cu trupele turcești la Galliopoli, o luptă care are un loc special în memoria colectivă a australienilor.

,,Remarcile făcute de președintele Turciei, Erdogan, sunt extrem de ofensatoare pentru australieni și deosebit de nesăbuite în acest climat delicat”, a declarat Morrrison după ce l-a convocat pe ambasadorul Turciei și a respins scuzele oferite de acesta.

,,Aștept și am cerut ca aceste comentarii să fie clarificate și retrase”, a adăugat Morrison.

,,Voi aștepta să văd răspunsul guvernului Turciei înainte de a lua măsuri, dar trebuie să știți că toate variantele rămân pe masă”.