Între Londra şi Bruxelles, reproşurile reciproce au avut prioritate în ultimele zile faţă de negocieri. Europenii se tem în continuare de o ieşire dezordonată – un Brexit fără acord – şi îşi iau măsuri de precauţie pentru a evita să fie consideraţi vinovaţi, potrivit Le Monde, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vineri, 8 martie, Michel Barnier, negociatorul şef pentru cei 27, a publicat o serie de tweet-uri foarte neobişnuite, dezvăluind conţinutul discuţiilor cu omologul său britanic, Steve Barclays, şi procurorul general Geoffrey Cox. Negocierile sunt în continuare în impas, britanicii continuând să critice principiul şi forma “backstop”, plasa de securitate care ar trebui să prevină ca după Brexit să se revină la o frontieră dură în Irlanda.

“Uniunea Europeană a propus o interpretare legal obligatorie de acord de retragere,” a precizat francezul, confirmând că lucrează la această cerere formulată de Theresa May în februarie. “UE se angajează să dea Regatului Unit posibilitatea de a ieşi unilateral din uniunea vamală, cu condiţia ca celelalte elemente ale plasei de securitate să rămână (…). Regatul Unit nu va fi reţinut într-o uniune vamală împotriva voinţei sale”.

O cerere foarte prost primită

Nu se pune problema să credem că Bruxellesul ar vrea să reţină Regatul Unit în această relaţie vamală privându-l, o durată nedeterminată, de o politică comercială independentă. Dar atenţie, avertizează dl Barnier: pentru a evita, orice s-ar întâmpla, refacerea unei frontiere în Irlanda, Londra ar trebui să accepte o menţinere a Irlandei de Nord în piaţa internă. O opţiune pe care francezul a formulat-o de la sfârşitul lui 2017, dar pe care dna May a respins-o în octombrie 2018 şi pe care DUP, micul partid unionist nord-irlandez, aliat al prim-ministrului, o refuză hotărât.

Cu câteva ore mai devreme, Theresa May le ceruse europenilor un “ultim efort”. O cerere foarte prost primită la Bruxelles, unde negociatorii estimează că şi-au făcut mai mult decât partea lor de muncă cele 600 de pagini ale tratatului de divorţ sunt gata, ele au fost adoptate împreună de dna May şi de cei 27 la sfârşitul lui noiembrie.

În urmă cu circa două săptămâni, dl Barnier ieşise totuşi mai curând optimist de la o întâlnire cu Geoffrey Cox. El credea că îl poate convinge să revină asupra avizului juridic pe care acest jurist respectat l-a emis la finalul lui 2018 privind “plasa de securitate” irlandeză. Dar cina lor de marţi, 5 martie, s-a desfăşurat prost: Dl Cox a cerut ca un panel de arbitri independenţi să poată decide în legătură cu abandonarea acestui dispozitiv fără avizul Curţii de Justiţie a UE. Inacceptabil pentru Bruxelles.

De atunci, echipele francezului şi Olly Robbins, omul de încredere al dnei May, au continuat să lucreze pentru a ajunge la un acord, dar, dovadă că nu mai crede în el, dl Barnier şi-a menţinut duminică o deplasare la Dublin pentru a asista la un meci de rugby Irlanda-Franţa din cadrul Turneului celor şase naţiuni.