Cei din Downing Street (sediul guvernului britanic, totodată reşedinţa oficială a premierilor britanici, n. red.) au declarat tratativele de la Bruxelles pe tema Brexitului ca fiind blocate după ce negocierile, purtate la sfârşitul săptămânii trecute, nu au reuşit să găsească o soluţie în privinţa aşa-zisului "backstop" irlandez, potrivit The Guardian, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Duminică seara, Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au discutat la telefon, dar planurile, legate de o vizită a premierului în capitala belgiană pentru a semna un acord de compromis, se lasă aşteptate.

UE refuză să accepte propunerea britanică a ceea ce, în opinia sa, ar fi o tentativă de a stabili un mecanism unilateral de ieşire în privinţa "backstop"-ului irlandez - o înţelegere potrivit căreia Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală pentru a evita stabilirea unei frontiere securizate pe Insula Irlanda.

Fără o atare concesie, este puţin probabil ca procurorul general, Geoffrey Cox, să îşi modifice avizul legal dat înaintea ultimei votări a acordului dnei May, un aviz potrivit căruia "backstop"-ul s-ar putea menţine pentru o perioadă "nedefinită".

Premierul a promis că, marţi, îşi va supune acordul la vot în Camera Comunelor, dar mai mulţi parlamentari conservatori marcanţi i-au cerut să renunţe la vot dacă nu obţine concesii semnificative din partea Bruxelles-ului.

O serie de conservatori importanţi i-au avertizat pe cei din Downing Street că, dacă guvernul nu renunţă, el ar putea suferi o nouă mare înfrângere, asemănătoare cu istoricul vot din ianuarie, când acordul a fost respins cu 230 de voturi.

Ei au sfătuit-o pe dna May să înlocuiască votul printr-o moţiune care să stabilească modelul de acord pe tema Brexitului şi care să fie acceptată de parlamentarii conservatori, în speranţa că asta ar atrage concesii din partea UE.

În cazul în care premierul va susţine votarea şi va pierde, Camera Comunelor ar putea vota în favoarea prelungirii Articolului 50, excluzând astfel eventualitatea unui Brexit fără acord.

La sfârşitul săptămânii trecute, doi foşti miniştri - Nicky Morgan şi Dominic Raab - au dat de înţeles că funcţia de premier a dnei May ar putea fi mult periclitată într-un asemenea caz, existând totodată speculaţii potrivit cărora euroscepticii ar încerca să o silească să-şi dea demisia.

Refuzul unui compromis din partea conservatorilor susţinători ai Brexitului a fost ilustrat luni, când un parlamentar din Yeovil, Marcus Fysh, a sugerat că dna May ar trebui să renunţe la vot, cerând mai degrabă Camerei Comunelor să sprijine o moţiune care să propună un acord bazat pe nişte "aranjamente alternative" pentru frontiera irlandeză. "Cred că ar fi bine să reiterăm acest lucru şi să oferim chiar detalii despre propunerile la care am conlucrat cu guvernul în ultimele săptămâni", a declarat Fynch la BBC.

Amintindu-i-se că Bruxelles-ul a subliniat în mod repetat că această soluţie e nerealistă, Fysh a dat de înţeles că, în opinia sa, asta nu contează: "Bun, adevărul e că problema se pune ca majoritatea parlamentului să accepte acordul".

Comisia Europeană a precizat de mai multe ori că nu se va angaja în asemenea tratative, dar şi-a stabilit propriile planuri pentru ca lucrurile să rămână în discuţie şi să existe nişte căi.

Ambasadorii UE au fost convocaţi pentru luni dimineaţa ca să discute în cadrul celor mai recente tratative "de ordin tehnic" de la Bruxelles, tratative care vor fi coordonate de Olly Robbins, principalul consilier al premierului în materie de Brexit.