Membrii Academiei de Științe a Ungariei au spus că se tem că libertatea academică este amenințată de un acord care oferă guvernului naționalist influență asupra instituțiilor de cercetare, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vineri, președintele Academiei de Științe a Ungariei (MTA), Laszlo Lovasz, și ministrul Tehnologiei, Laszlo Palkovics au anunțat că au ajuns la un acord pentru separarea activității didactice de cea de cercetare. Acordul încheie mai multe luni de incertitudine cu privire la modul în care MTA va fi reorganizată.

Partea de cercetare va fi condusă de un consiliu de management, cu membri selectați de guvern și MTA, potrivit unei scrisori de intenție semnată de Lovasz și de ministru.

Acordul eșuează în garantarea independenței cercetării, spune Forumul Angajaților din Academie.

Anunțul reorganizării MTA, finanțată exclusiv de la bugetul de stat, dar cu autonomie în execuția bugetară, a fost făcut în urmă cu câteva luni.

În decembrie, Universitatea Central-Europeană a fost evacuată de la Budapesta într-un gest fără precedent în UE. Situația fragilă a drepturilor omului și a libertății de exprimare în Ungaria a determinat mai multe proteste de amploare în ultimele luni.