Vineri, 22 februarie, ambasada nord-coreeană din Madrid a fost locul unui misterios incident, dezvăluit miercuri, 27 februarie dimineața, în plin summit Kim-Trump, de către site-ul spaniol de investigaţii "El Confidencial", scrie Le Monde, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Atacatorii ar fi sechestrat timp de cel puțin patru ore membrii personalului, legându-i şi punându-le căluş, înainte de a sustrage echipamentul informatic și a fugi cu nişte mașini de lux, potrivit surselor de poliție citate de site. Miercuri, ministrul spaniol de Interne a confirmat că a avut loc o anchetă, dar a precizat că nu s-a înregistrat nicio plângere.

Cel mai înalt oficial al ambasadei este, în principiu, un atașat comercial: ambasadorul nord-coreean la Madrid, Kim Hyok-chol, a fost expulzat din Spania în septembrie 2017, ca parte a sancțiunilor împotriva Coreii de Nord. El este acum negociatorul principal al lui Kim Jong-un în chestiunea nucleară la summitul de la Hanoi.

O femeie nord-coreeană a dat alarma după ce a părăsit proprietatea, situată în zona rezidențială Aravaca, în nord-vestul capitalei spaniole. Ea a început să țipe în coreeană în jurul orei 17:00, vineri (22 februarie). Vecinii au chemat poliția, care a dus-o la o secție de poliție, unde femeia a explicat - cu ajutorul unui interpret - că "un grup de bărbați a intrat în ambasadă și legat personalul".

Polițiştii spanioli trimişi la faţa locului au fost informaţi, la intrarea în ambasadă, de către un bărbat bine îmbrăcat și "purtând insigna lui Kim Jong-un" că "totul este în ordine". Câteva minute mai târziu, două autoturisme de lux au ieşit în trombă pe poarta ambasadei - unul dintre el fiind condus chiar de bărbatul cu insigna. Atunci au început să iasă din clădire şi membrii personalului ambasadei.

"Din acea seară, detaliile cazului au rămas învăluite în mister", notează "El Confidencial", care a putut confirma de la sediul poliției din Madrid că în acea zi a fost întocmit un raport despre nişte "leziuni" provocate, inclusiv unei femei. Probabil că victima a fost chiar acea nord-coreeană care a dat alarma.

Şi serviciile de urgență s-au deplasat, de asemenea, la faţa locului, la sfârșitul zilei, pentru a trata trei persoane pentru leziuni minore. Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de "El Pais", surse care nu resping un caz de "spionaj politic", atacatorii "știau bine ce fac".