“Europa agricolă este astăzi ameninţată”, a declarat Emmanuel Macron sâmbătă dimineaţă la Salonul agriculturii. Preşedintele a rostit un discurs despre Europa şi a făcut propuneri de reformare a politicii agricole commune (PAC) scrie Le Figaro citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Preşedintele a susţinut PAC, asigurând că ameninţarea vine în primul rând din partea ”marilor puteri”, care “nu ezită să-şi impună strategiile agersive. El a afirmat că Europa este “un bun preţios, pe care trebuie să-l apărăm cu orice preţ”. El a mai îndemnat la “unitate” şi “să nu ne supunem dictatului ne-europenilor”.

El a făcut trei promisiuni pentru a reforma politica agricolă europeană. Mai întâi, “o promisiune de protecţie” faţă de agricultori, să-i protejeze de “riscurile comerciale” şi de “riscurile de piaţă”. Preşedintele a dat asigurări că niciun acord comercial nu va fi aprobat dacă produsele nu respectă standardele europene. Un proiect de “date agricole” pentru “a urmări fiecare produs”.

Emmanuel Macron a mai garantat transformarea modelului agricol spre mai multă calitate şi ecologie, ceea ce răspunde unei “cereri din ce în ce mai presante a consumatorilor noştri, a cetăţenilor noştri”. PAC trebuie să “încurajeze diversificarea energiei”. Pentru a face acest lucru, o parte “semnificativă” trebuie să fie “atribuită mediului”, potrivit preşedintelui. “Am văzut tineretul mobilizându-se ieri pentru mediu, este acelaşi tineret pe care îl văd astăzi că se mobilizează să hrănească Europa […]. Cred că agricultorii sunt legaţi de planetă şi de biodiversitate pentru că traisec în ea, pentru că trăiesc datorită ei”, a adăugat el.

În sfârşit, ultima promisiune a şefului statului este cea a anticipării şi a “cercetării”. El a dat exemplu glifosfatul, amintind că trebuie abandonat “cât mai repede posibil, mai repede de trei ani”. “Acest exemplu ne arată ceva: am fost lipsiţi de prevedere. N-am descoperit ieri că glifosfatul este periculos”, a declarat el. El trage două învăţăminte: necesitatea “să ne dotăm cu o adevărată integritate ştiinţifică ireproşabilă, Franţa promovează o reformă a autorităţii europene pentru securitatea alimentelor”. O altă învăţătură: trebuie să “însoţim schimbările de practică”. În opinia lui E. Macron, “noi putem face din podgoriile franceze prima podgorie fără glifostat din lume”.

Preşedintele şi-a reafirmat dorinţa de a dezvolta cercetarea europeană, dar şi de a institui un "Erasmus farmers" pentru a uşura “constituirea unei culturi comune a tuturor agricultorilor europeni”. În introducerea discursului său, el a afirmat că este “un patriot al agriculturii noastre”. El urma să-şi petreacă ziua la Salon.