Lansarea producției avionului mediu-curier MC-21, proiect major pentru industria aeronautică rusească, a fost amânată cu un an din cauza sancțiunilor americane, a declarat luni șeful conglomeratului industrial și militar Rostec, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Având în vedere că americanii au încetat să furnizeze materiale compozite, vom trece la propriile noastre materiale", a declarat Serghei Cemezov, la un forum organizat în Abu Dhabi. Astfel, producția în serie ar urma să înceapă până la finalul anului 2020, față de sfârșitul lui 2019, așa cum era prevăzut.

MC-21, care a efectuat primul său zbor de încercare în mai 2017, trebuia să intre în serviciu la sfârșitul lui 2018, înainte ca data să fie amânată.

Acesta ar urma să devină un nou simbol al renașterii industriei aeronautice rusești, după haosul din anii 1990. Ambiția era să concureze cu "best-sellers" constructorilor Airbus și Boeing, A320 și, respectiv, 737.

Constructorul UAC, însărcinat cu proiectul în cadrul Rostec, anunțase în ianuarie că toate componentele americane vor fi înlocuite cu produse rusești, asigurând că sancțiunile nu compromit proiectul.

Sancțiunile care vizează din septembrie companiile rusești care participă la acest proiect, printre care Aerocomposite, ar fi provocat stoparea livrărilor de piese americane destinate aripilor avionului.

În 2011, Rusia a lansat avionul de transport regional Superjet 100, primul avion civil conceput după era sovietică.

Dar acest avion cu numeroase piese occidentale - dar motiv de mândrie la epoca lansării sale - a cunoscut un succes limitat dincolo de Rusia.