Franța și Germania au căzut de acord cu privire la controversatul gazoduct Nord Stream 2, dar următoarea problemă între cele două națiuni europene este deja la orizont. Ea implică relațiile comerciale ale Europei cu SUA, iar chestiunea ar putea fi pusă în fruntea agendei spre sfârşitul acestei luni, la o reuniune a Consiliului miniștrilor economiei ai UE din 22 februarie, potrivit Handelsblatt, citat de Rador.

Macron si MerkelFoto: Captura video

Germania dorește ca UE să ajungă la un acord rapid cu Statele Unite privind tarifele industriale. Germanii vor să demonstreze că UE intenţionează să facă ce ceea ce spune în ceea ce priveşte acordul pe care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reușit să-l obţină cu mare dificultate după întâlnirile cu președintele american Donald Trump, vara trecută.

Dar Franța trage de timp: Parisul nu dorește ca negocierile cu guvernul american să fie începute de Comisia Europeană până la alegerile europene din luna mai, au declarat surse UE pentru Handelsblatt.

Este nevoie de acordul unanim al celor 28 de state UE (sau 27 după Brexit) pentru ca Cecilia Malmström, comisarul european pentru comerț, să poată începe discuțiile cu SUA.

Anul trecut, guvernul Statelor Unite a amenințat în mod repetat că va impune tarife punitive pentru exporturile de automobile europene, ceea ce i-ar afecta pe constructorii germani mai mult decât pe omologii lor francezi.

Chiar dacă Germania și Franța ar putea sfârşi prin a se situa pe poziţii opuse la viitoarea reuniune a miniștrilor, ambele țări sunt hotărâte să afişeze pentru moment unitate la nivel public. Orice dispută deschisă între cele două ţări ar oferi muniţie partidelor naționaliste și populiste, care se străduiesc să obţină un rezultat bun la alegerile europene. Noua dreaptă deține deja puterea în Italia și Polonia.

Franța și Germania se opun apariției acestui naționalism populist și sunt dornice să-și sublinieze prietenia.

Teama de mai multe proteste

"În orice relație există probleme spinoase asupra cărora se lucrează", a declarat pentru Handelsblatt Sabine Thillaye, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul francez și membru al partidului președintelui francez Emmanuel Macron, La République en Marche!. "Trebuie să se dezvolte o cultură a dezbaterii".

Cu toate acestea, a adăugat ea, după protestele “gilets jaunes” (veste galbene), Macron nu va dori să rişte mai multe probleme. "Chestiunile comerciale sunt nepopulare pentru mulți francezi", subliniază Thillaye.

În ultima vreme a existat o strânsă colaborare între Franța și Germania. În decembrie, ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, l-a ajutat pe omologul său francez să salveze impozitul digital pe care îl propunea de la o moarte prematură în discuțiile europene. În plus, înainte de alegerile europene din luna mai, cele două ţări doresc să stabilească un plan comun pentru dezvoltarea industrială a Europei, recunoscând necesitatea de a identifica și de a dezvolta campioni industriali care să concureze cu chinezii și americanii.

Dar, există, de asemenea, o mulțime de probleme controversate care trebuie rezolvate. Disputa în jurul conductei Nord Stream 2 va continua să fie o problemă și există, de asemenea, un dezacord asupra a două dintre proiectele preferate ale lui Macron: o uniune monetară europeană mai profundă și impozitul digital. Iar anul trecut, Germania a interzis în mod unilateral exporturile de armament către Arabia Saudită, spre marea supărare a Franței.

"Forța prieteniei franco-germane nu depinde de faptul că toată lumea trebuie să fie de acord de la început", a declarat pentru Handelsblatt Michael Roth, un social-democrat german și ministru adjunct de externe responsabil pentru Europa. Totul este "să se ajungă la compromisuri convingătoare care să unească și să întărească Europa", concluzionează el.