Joi, Israelul a dezvăluit potrivit unor informaţii transmise de Canalul 12 că Iranul, Siria şi Hezbollah ridică o fabrică de rachete la marginea oraşului sirian Safita, anunță The Jerusalem Post citat de Rador.

Potrivit aceloraşi informaţii, strategia Israelului este să depună public eforturi ca să împiedice construcţia şi succesul acestei fabrici, despre care se crede că, prin ea, Iranul va transforma rachetele militanţilor Hezbollah în muniţie ghidată cu precizie, capabilă să lovească obiective de pe teritoriul evreu cu o precizie fără precedent.

Potrivit informaţiilor israeliene, o organizaţie-paravan, numită "Anas Group", a fost înfiinţată ca să achiziţioneze componentele necesare din Italia, din China şi din alte state asiatice, iar fabrica este condusă în prezent de Jamal Said, cunoscut drept o personalitate în domeniul producţiei de rachete din Orientul Mijlociu.

În septembrie, într-un discurs rostit la Naţiunile Unite, premierul Benjamin Netanyahu a exercitat presiuni asupra comunităţii internaţionale, cerând să se acorde atenţie constatărilor Israelului şi să se urmărească acţiunile Iranului din Siria.

La vremea aceea, Netanyahu a dezvăluit mai multe zone din Beirut, unde, potrivit declaraţiilor lui, Hezbollah încearcă să transforme rachetele sol-sol în rachete de precizie.Potrivit afirmaţiilor premierului, un asemenea loc se afla pe stadionul de fotbal aparţinând unei organizaţii teroriste libaneze, un altul, pe Aeroportul Internaţional Hariri, iar un al treilea, la 500 de metri de o pistă a aeroportului care trece prin cartierul rezidenţial Ma'aganah.

"Israelul ştie ce faceţi şi Israelul mai ştie şi unde", a spus Netanyahu. "Ceea ce ascunde Iranul, Israelul o să găsească".

În decembrie, el a spus că zonele au fost închise în urma dezvăluirilor Israelului de la ONU.

În Siria, eforturile Hezbollah de a produce rachete de înaltă precizie, facilitate de experienţa, finanţarea şi conducerea iraniană, au fost urmărite de Israel cu numeroase ocazii - cel mai recent, anul trecut, când avioane israeliene au bombardat un depozit militar care adăpostea vehicule destinate contrabandei cu sisteme de modernizare a rachetelor din Siria în Liban.