Rusia este gata să se angajeze într-un dialog cu Olanda despre doborârea zborului Malaysian Airlines MH17, a declarat vineri ministrul adjunct de externe rus Alexander Grushko, citat de agenția Interfax, transmite Reuters.

Ramasitele avionului MH17Foto: Agerpres/Xinhua

„Dialogul nostru nu s-a oprit, inclusiv la nivel politic”, a spus Grushko, potrivit agenției ruse Interfax. „Abordăm acele chestiuni, suntem gata de discuții”.

Alexander Grushko a făcut aceste comentarii la o zi după ce Ministerul de Externe olandez a anunțat că este „tot mai încrezător” că oficialii ruși ar fi dispuși să participe curând la o întâlnire pentru discuții private cu privire la cine se face responsabil de doborârea zborului MH17 în 2014.

Aeronava Malaysian Airlines a fost doborâtă în iulie 2014, deasupra teritoriului controlat de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Toți cei 298 de oameni aflați la bord și-au pierdut viața, circa două treimi dintre ei fiind olandezi.

În mai 2018, guvernele Olandei şi Australiei au anunţat că vor trage la răspundere Rusia pentru doborârea avionului.

Rusia neagă orice implicare, iar ministrul de externe rus Serghei Lavrov a transmis la acea dată că este nepotrivit ca Australia și Olanda să dea Moscovei ultimatumuri cu privire la despăgubiri.