Planurile schimbătoare ale președintelui Donald Trump în privința retragerii trupelor americane din Siria au lăsat aliații și alți actori importanți din regiune confuzi și în căutare de protecție internațională, informează Associated Press.

John R. BoltonFoto: Wikipedia

La o zi după ce consultantul pentru securitate națională al Casei Albe, John Bolton, a anunțat că retragerea trupelor SUA nu este atât de imediată pe cât a lăsat Trump de înțeles, aliații SUA au căutat să obțină clarificări de la diplomații americani. Kurzii, care au luptat alături de trupele americane împotriva Statului Islamic, se tem de o intervenție în forță a Turciei în eventualitatea retragerii protecției americane. Aceștia cer public o explicație din partea Washingtonului.

Bolton a spus că SUA va căuta să obțină o garanție a faptului că Turcia nu va afecta raportul de putere din regiune înainte de retragerea trupelor americane, adăugând astfel o condiție a retragerii anunțate de Trump.

Badran Ciya, un oficial kurd, susține că ei nu au fost informați cu privire la o schimbare a poziției SUA în raport cu retragerea din Siria și că nimeni nu știa nimic despre ultimele declarații făcute de John Bolton.

,,Nu am fost anunțați formal sau direct, am auzit doar comentarii în presă”, a declarat oficialul kurd.

Oficialii kurzi au purtat negocieri cu Moscova și cu președintele sirian Bashar al Assad, încercând astfel să caute protecție în regiune. Bolton le-a transmis să ”stea pe loc”.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a plecat luni într-un tur care va cuprinde opt țări din Orientul Mijlociu. Atât el cât și Bolton caută să obțină cât mai multe informații pentru redactarea unui plan de retragere corespunzător, susține un oficial al Casei Albe.