Autorităţile americane au folosit gaze lacrimogene pentru a împiedica aproximativ 150 de migranți care se adunaseră de-a lungul unei porţiuni a zidului de frontieră din oraşul mexican Tijuana pentru a încerca să treacă în Statele Unite, relatează Associated Press.

Gard de sarma ghimpata la frontiera SUA cu MexicFoto: Agerpres/EPA

Aflaţi de cealaltă parte a zidului, agenţii poliţiei de frontieră americane care purtau costum şi ochelari cu vedere nocturnă şi care aveau asupra lor arme semiautomate strigau "întoarceţi-vă!" îm limba spaniolă.

Activiştii americani pentru drepturile omului care îi însoţeau pe imigranţi strigau către agenţi în limba engleză să nu folosească gazele deoarece acolo se aflau şi copii.

Câțiva imigranți au încercat să se caţere pe peretele metalic, determinând agenții să tragă prima salvă de gaze lacrimogene. Când migranții s-au apropiat din nou de zid, autoritățile au tras o a doua rundă și apoi o a treia.

Migranții au fugit țipând, plângând și tuşind. O mamă a început să ţipe după ce și-a pierdut copiii în fumul gros și în întuneric.

Confruntarea de marți a fost pentru a doua oară într-o perioadă de peste o lună, când autoritățile americane au tras gaze lacrimogene în Mexic. Acțiunea a atras critici puternice din partea politicienilor și a activiștilor de pe ambele laturi ale frontierei și a ridicat întrebări cu privire la utilizarea forței împotriva migranților.

Justin Mazzola de la Amnesty International a afirmat într-o declarație că "utilizarea gazelor lacrimogene împotriva bărbaților, femeilor și copiilor care caută protecție este crudă și inumană", potrivit Mediafax.