Negocieri privind Siria la care să participle președinții Rusiei, Iranului și Turciei sunt programate la începutul lui 2019, a anunțat vineri un înalt oficial rus, în momentul în care Washingtonul își pregătește retragerea militară din această țară, anunță La Libre Belgique citată de Rador.

Putin si ErdoganFoto: Captura YouTube

“E rândul nostru să găzduim summitul celor trei mari țări garante prin președinţii turc, iranian și al nostru. S-a convenit că va avea loc în jurul primei săptămâni a anului. Asta va depinde de agendele președinților”, a arătat ministrul adjunct al afacerilor externe din Rusia, Mihail Bogdanov, citat de agenția Interfax.

Acest summit se înscrie în cadrul procesului de pace de la Astana, care reunește din ianuarie 2017, fără implicarea Wasingtonului, reprezentanți ai Damascului și o delegație a opoziției. Este organizat sub egida Rusiei și Iranului, aliații regimului, și de Turcia, sprijinul rebelilor sirieni.

El a eclipsat progresiv negocierile duse sub egida ONU, incapabile să găsească o soluție războiului care a făcut peste 350.000 de morți din martie 2011, dar a eșuat până acum să ajungă la o rezolvare difinitivă a conflictului.

Ultimul summit între cei trei președinți a avut loc în septembrie în Iran. Divergențele între Vladimir Puțin, Hassan Rohani și Recep Tayyip Erdogan, privind soarta provinciei Idleb, au apărut aunci la lumina zilei.

O delegație turcă cuprinzându-i pe șeful diplomației, Mevlut Cavusoglu, și pe ministrul apărării, Hulusi Akar, urmează să meargă în Rusia sâmbătă pentru negocieri privind Siria în contextul retragerii militare americane, anunțată săptămâna trecută de președintele Donald Trump.