Theresa May a condamnat dur, luni, apelurile care se înmulţesc în Regatul Unit pentru un al doilea referendum privind Brexit, perceput ca o posibilă soluţie la impasul politic ce decurge din ostilitatea faţă de acordul de divorţ încheiat cu Bruxelles-ul.

Theresa MayFoto: Agerpres/AP

"Să nu distrugem încrederea poporului britanic încercând să organizăm un nou referendum" privind Brexit. Un nou scrutin "ar atrage daune ireparabile pentru integritatea vieţii noastre politice, estimează ea într-un extras difuzat dinainte de serviciile ei. Acest al doilea referendum "nu ne va face probabil sa avansăm mai mult" şi "va diviza şi mai mult ţara, atunci când noi acţionăm pentru a o uni", este discursul lui May, potrivit La Libre, citat de Rador.

Regatul Unit s-a pronunţat în proporţie de 52% pentru ieşirea din Uniunea Europeană la un referendum în iunie 2016.

Brexit trebuie să se concretizeze pe 29 martie anul viitor, dar acordul de divorţ încheiat în noiembrie cu Bruxellesul după negocieri dure îi convinge cu greu pe deputaţii de toate culorile politice, fie că sunt partizani ai unui Brexit fără concesii sau ai rămânerii în clubul european.

Confruntată cu probabilitatea unui eşec usturător, Theresa May a amânat pentru ianuarie votul pe acord, vot prevăzut iniţial pe 11 decembrie. Riscul unei respingeri a textului rămâne totuşi foarte ridicat: lidera conservatoare n-a reuşit să obţină muniţie nouă pentru a convinge Parlamentul, de la liderii europeni reuniţi în summit la Bruxelles săptămâna trecută, şi a fost slăbită de un vot de încredere organizat în propriul Partid Conservator.

Confruntate cu divizări, tot mai multe voci pledează pentru un nou referendum, în opoziţie ca şi printre conservatori. Potrivit media britanice, mai mulţi membri ai guvernului, printre care numărul 2, David Lidington, ar acţiona în acest sens în culise.

"Trădare"

Theresa May a respins până acum categoric această eventualitate care trădează, după părerea ei, voinţa poporului britnic, susţinând ca singure alternative un Brexit fără acord, potenţial devastator pentru economia britanică, sau fără Brexit de tot.

În week-end, ea s-a ridicat contra unui nou referendum şi s-a contrazis cu fostul şef al guvernului laburist Tony Blair, într-o rară dispută publică, acuzându-l că încearcă să "submineze" Brexit. "Nu mi-am pierdut niciodată din vedere datoria, anume să pun în aplicare rezultatul referendumului", a insistat ea.

Tony Blair, la putere între 1997 şi 2007, a considerat "iresponsabil (...) să se încerce convingerea cu forţa a deputaţilor să accepte un acord pe care sincer îl consideră prost, ameninţând cu părăsirea Uniunii Europene fără acord, dacă ei nu respectă linia pe care a trasat-o".

Ca şi Theresa May, fostul şef al diplomaţiei şi fervent Brexiter Boris Johnson a estimat că un al doilea referendum "ar provoca instantaneu un sentiment de trădare, profund şi permanent", într-un articol publicat luni în Daily Telegraph.

În faţa spectrului respingerii acordului, o a treia cale este susţinută de mai mulţi miniştri ai Theresei May: să dea Parlamentului posibilitatea să voteze indicativ pe diferite opţiuni posibile pentru Brexit, de la menţinerea unei relaţii foarte strânse cu UE până la ieşirea fără acord.

Cel care pledează cel mai recent în acest sens, ministrul întreprinderilor, Greg Clark, a estimat luni la BBC că Parlamentul ar trebui să aibă un cuvânt de spus pentru a pune capăt "incertitudinii" dacă acordul dnei May va fi respins.

Ministrul muncii, dna Amber Rudd, a făcut sâmbătă apel la conservatori să stea de vorbă cu opoziţia în Parlament pentru a ajunge la un "consens".