Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a opinat că, sub pretextul "integrării profunde", Moscova vrea să încorporeze Republica Belarus în componenţa Rusiei, relatează Interfax citat de Rador.

Aleksandr LukasenkoFoto: YouTube

,,Înţeleg aceste aluzii: veţi primi petrol, dar haideţi şi distrugeţi ţara şi să intraţi în componenţa Rusiei", le-a spus preşedintele Lukaşenko jurnaliştilor ruşi la conferinţa de presă ţinută astăzi, la Minsk. "Întotdeauna pun întrebarea: pentru ce se fac aceste lucruri? V-aţi gândit la consecinţe? Cum vor fi percepute aceste lucruri de cetăţenii ţării voastre şi de comunitatea internaţională? O ţară este încorporată cu orice preţ în componenţa altei ţări”, a afirmat Lukaşenko. După cum a afirmat preşedintele belarus, ideea încorporării aparţine Moscovei, sub forma ”integrării profunde”. Comentând relansarea discuţiei referitoare la un centru de emisiune unic şi o uniune monetară, Lukaşenko a declarat că ”acest lucru înseamnă crearea unei alianţe pornind de la acoperiş, şi nu de la fundament”. Atunci (la începutul anilor 2000 – n. Interfax) nu era nevoie de această uniune despre care se stipulează în tratat. Acum însă a început să se vorbească multe despre acest lucru”, a spus Lukaşenko.

La şedinţa Consiliului unional de miniştri al Rusiei şi Republicii Belarus, desfăşurată ieri, la Brest, primul ministru al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat că Moscova este dispusă să aprofundeze şi pe mai departe integrarea cu Minskul, până la crearea unui centru de emisiune comun, a unui tribunal comun şi a altor organisme comune.