Noile concesiuni anunțate de Emmanuel Macron și mea culpa sa legată de "responsabilitatea" în criză nu reușesc să convingă ansamblul "vestelor galbene", mulți dintre protestatari rămânând mobilizați marți, iar perspectiva unor noi manifestanții cu risc ridicat rămâne mare pentru ziua de sâmbătă, scrie AFP.

Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

Socialiștii au anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură, marți.

"De această dată, a răspuns", scrie cotidianul Le Parisien. "V-am înțeles un pic", ironizează în schimb Libération (stânga): presa era marți dimineața imaginea reacțiilor contrastante ale "vestelor galbene" a două zi după alocuțiunea președintelui francez, privită de 21 de milioane de telespectatori.

Majorare de o sută de euro pe lună pentru angajații plătiți cu salariul minim, anularea unei taxe asupra pensiilor mici (sub 2.000 euro lunar), nefiscalizarea orelor suplimentare ... Ansamblul măsurilor anunțate ar trebui să coste circa zece miliarde de euro, riscând să majoreze deficitul public peste pragul de 3% cerut de Bruxelles, dar "de manieră strict temporară", a asigurat președintele Adunării naționale, Richard Ferrand, de la partidul prezidențial.

Dar, oricât de "puternice" ar fi, potrivit numeroșilor miniștri care au ieșit marți în presă să apere anunțurile președintelui, aceste măsuri nu au reușit să demineze criza care durează de peste trei săptămâni.

Jacline Mouraud, o purtătoare de cuvânt a "vestelor galbene", reputată ca fiind moderată, a cerut "un armistițiu", salutând "avansuri, o poartă deschisă" de către putere. "Avem o economie care se prăbușește, comercianți gata să încuie ușa, nu putem fi responsabili pentru o multitudine de falimente", a pledat ea, referindu-se la numeroșii comercianți constrânși să închidă magazinele din cauza violențelor repetate în sâmbetele de proteste.

Dar, în numeroase puncte de adunare, "vestele galbene" s-au declarat "nesatisfăcute". "Vom continua să ne batem, nu suntem pregătiți să plecăm", a afirmat unul dintre reprezentanții lor.

Macron "nu a înțeles nimic"

"Toate astea, sunt filme", declara luni seara Thierry, 55 de ani, mecanic de biciclete care pleca să "blocheze" o stație de taxare auto la Boulou, la granița franco-spaniolă, imediat după discursul prezidențial. La mai puțin de o oră după alocuțiunea prezidențială, punctul de taxare de pe A9 era parțial blocat pe intrarea din Spania.

"Sunt idei bune, o mea culpa care vine prea târziu, dar nu vom scuipa pe ea", spune și Claude Rambour, 42 de ani, "vestă galbenă" în nordul țării, după ce Emmanuel Macron a recunoscut "partea (sa) de responsabilitate" în proasta înțelegere a amplorii crizei.

Dar "faptul că nu revine asupra suprimării" facilităților la impozitul pe avere, una dintre revendicările esențiale ale mișcării de frondă, "e mai rău decât tot", spune, la Montceau-les-Mines (centru-est) Pierre-Gaël Laveder.

Macron nu a dorit să anuleze suprimarea acestui impozit, apreciind că a permis crearea de locuri de muncă.

Emmanuel Macron "nu a înțeles nimic din furia care se exprimă", a acuzat sindicatul CGT. "Avem răspunsuri pe termen scurt, nu avem răspunsuri pe termen mediu și lung", a regretat Laurent Berger, liderul sindicatului moderat CFDT.

În zona politică, președintele comisiei pentru Finanțe a Adunării Eric Woerth (LR, dreapta) a cerut "vestelor galbene" să "ridice taberele din sensurile giratorii".

Jean-Luc Mélenchon, liderul stângii radicale, și-a exprimat sprijinul pentru un "act V", respectiv o nouă zi de mobilizare sâmbătă, în ciuda numeroaselor violențe care au marcat ultimele două week-enduri. Emmanuel Macron a avertizat luni seara că "violențele inadmisibile (...) nu vor beneficia de nicio toleranță".

Emmanuel Macron va primi marți după-amiază reprezentanții sectorului bancar și mâine pe cei ai marilor companii, pentru a le cere să "participe la efortul" colectiv necesar fără îndoială pentru măsurile fiscale care se anunță.