Criza din Strâmtoarea Kerci are potențialul să devină un război între Ucraina și Rusia, a declarat expertul Alexandr Gușcin. Totul va depinde numai de faptul dacă elita ucraineană „va înghiți” legea marțială. Alexandr Gușcin, expert din cadrul Consiliului pentru afaceri internaționale din Rusia, membru în Asociația unită a experților din Uniunea Eurasiatică, a vorbit, pentru Pravda.ru, despre criza din Strâmtoarea Kerci, citează Rador.

Nave ucrainene capturate de RusiaFoto: Captura video

Reporter: - Ce credeți despre evenimentele din 25 noiembrie din Strâmtoarea Kerci?

Alexandr Gușcin: - În primul rând, este un subiect de politică internă. Criza este necesară pentru Petro Poroșenko, pentru că, în timpul campaniei electorale, sloganul său "Credință, limbă, armată" nu a avut un efect serios. Ratingurile lui Poroșenko sunt de două ori mai mici decât cele ale Iuliei Timoșenko, iar el este depășit de alți candidați sau merge umăr la umăr cu alții. Prin urmare, există deja problema dacă intră în al doilea tur de scrutin.

Ideea unui tomos și a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene a eșuat, de asemenea. Soborul unificator trebuia să se reunească pe data de 22 noiembrie, iar Poroșenko nu a izbutit să atragă un număr important al clerului din Biserica Ortodoxă Ucraineană de partea viitoarei biserici unite, sub egida Constantinopolului.

Acesta este, de asemenea, un eșec destul de grav. Prin urmare, în această situație, se încearcă ideea instituirii legii marțiale, care permite președintelui Ucrainei să-și exercite puteri mai extinse - să aplice și să reglementeze procesele sociale, procesul de informare din punctul de vedere al canalelor dinspre opoziție, să influențeze libertatea de întrunire etc.

Campania electorală din această perioadă nu poate fi desfășurată. Prin urmare, este probabil ca alegerile să fie amânate. Dacă acest lucru nu-i oferă lui Poroșenko un bonus electoral serios, legea marțială poate fi extinsă în continuare, susținută de o serie de astfel de incidente punctuale.

Reporter: Pe ce a pariat Kievul?

Alexandr Gușcin: Kievul s-a bazat pe faptul că, dacă ei treceau prin strâmtoare, acest lucru ar fi fost prezentat ca o victorie militară majoră. Pentru că ei cred că Peninsula Crimeea se află sub jurisdicția lor. Și dacă nu ar fi trecut, sperau că vor fi victime. În principiu, acești marinari au fost trimiși acolo doar pentru sacrificiu. Au fost opriți marinarii ucraineni deoarece superioritatea militară a Rusiei, chiar și în ce privește forțele polițiștilor de frontieră, este copleșitoare în Marea Azov și, mai ales, în Marea Neagră.

Operațiunea de reținere s-a derulat profesional din partea noastră: nu au existat victime, au fost luate navele, dar nu au fost scufundate, nu au fost lovite din aer și așa mai departe, chiar dacă avioanele noastre s-au ridicat. Moscova a arătat clar că există o "linie roșie". Peninsula Crimeea, problema Strâmtorii Kerci reprezintă o linie roșie, dincolo de care provocările nu vor fi tolerate.

Pentru Moscova, această linie roșie are un efect politic intern. Aici, mi se pare, guvernul nostru a câștigat jucând atât de clar. Însă și Poroșenko a obținut, de asemenea, un efect tactic – a primit verde pentru a impune legea marțială.

Reporter: Și care este tema de politică externă?

Alexandr Gușcin: Kievul va încerca să internaționalizeze criza, să-i atragă pe americani în ea, mizând poate pe ajutorul militar suplimentar sau pe consolidarea prezenței militare americane în Marea Neagră. Însă eu cred că dacă va fi așa, prezența va fi limitată, pentru că, la urma urmei, există Convenția de la Montreux, iar în sens politico-militar, americanii nu vor urca în strâmtori.

Poate că vor consolida unele proiecte de infrastructură pe coasta Mării Negre din Ucraina. Este posibilă o extindere a sancțiunilor împotriva Rusiei. Eu cred că așa s-a făcut calculul. Dar, din nou, aceste acțiuni nu vor fi declanșate pe scară largă, la urma urmelor, este vorba de niște sancțiuni, deși dureroase.

Reporter: Menținerea legii marțiale în Ucraina se materializează, de fapt, doar prin amânarea alegerilor, interzicerea protestelor și cenzurarea presei și a partidelor. Nu este prevăzută nici naționalizarea băncilor, nici mobilizarea, nici atacurile trupelor rusești. Întrebarea este – s-a făcut totul pentru asta?

Alexandr Gușcin: Eu cred că amânarea alegerilor este un pas de testare. Însă ei pot trăi în regim de drept marțial nu numai 60 de zile, ci foarte mult timp. Acest lucru nu rezolvă nicio problemă sistemică, cu care se confruntă Ucraina, dar ei vor analiza modul în care va reacționa establishmentul ucraineană intern. Dacă acesta va înghiți gogoașa, atunci presiunea asupra canalelor de opoziție, asupra Bisericii Ortodoxe Ucraineene va crește.

Reporter: Este posibil un război la scară largă?

Alexandr Gușcin: Ucraina nu va provoca un război la scară largă. De aceea, ei nu au organizat această operațiune nici în Republica Populară Lugansk, nici în Republica Populară Donețk, adică acolo unde există posibilitatea să primească o replică, acolo unde există și OSCE. Și nici la frontiera terestră dintre Rusia și Ucraina, ci acolo unde situația poate fi oprită simultan.

Reporter: Generalii NATO și experții militari afirmau anterior că, în eventualitatea unui război real cu Rusia, Ucraina va fi înfrântă complet în 3-6 zile. Sunteți de acord?

Alexandr Gușcin: Un război pe scară largă va fi pur și simplu un dezastru. Dacă vorbim despre armata ucraineană, atunci putem afirma că ea a devenit mai puternică în ultimii ani și nu mai este o ruină, așa cum era în anul 2014. Desigur, în eventualitatea unui război pe scară largă, Rusia își va rezolva sarcinile militare într-o săptămână sau două.

Este altceva cum anume se va complica pe mai departe situația internațională. Acest lucru poate fi foarte dificil și pentru Rusia prin consecințele sale. Eu chiar nu mi-aș dori să văd acest scenariu devenind real, însă, din nefericire, el poate fi văzut drept posibil în asemenea circumstanțe.

Interviu Pravda (preluare Rador)