Nu vor mai exista proiecte de construcție care să vizeze galeria East Side din Berlin, restul de 1.3 kilometri din zidul Berlinului acoperit cu artă, cunoscută și ca ,,cea mai lungă galerie în aer liber din lume", a declarat Axel Klausmeier la o conferință de presă care a avut loc miercuri, informează DW.

Zidul BerlinuluiFoto: Hotnews

Mediaspree, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din Berlin, a avut cel mai puternic impact asupra zonei din jurul monumentului. De la începutul anilor 1990, în jurul Galerii East Side au fost construite companii media, o sală de concerte mare, precum și clădiri de birouri și un complex rezidential, în timp ce malul râului Spree, în spatele fostei secțiuni a Zidului Berlinului, a fost complet modernizat.

Acum proprietatea din jurul zidului a fost transferată la Fundația Zidului Berlinului și toate planurile de dezvoltare au fost oprite. Berlinul va contribui anual 250.000 de euro (285.000 dolari) la conservarea monumentului și la întreținerea zonei.

După căderea Zidului Berlinului în 1990, 118 artiști din întreaga lume au fost invitați să picteze ceea ce ar deveni Galley East Side. În anii care au urmat, o parte din operele de artă au fost îndepărtate pentru a face loc unora noi. Picturile care au fost cele mai afectate de eroziune și vandalism au fost renovate. În ciuda protestelor internaționale, o secțiune a galeriei a fost eliminată în 2013 pentru a crea apartamente de lux.

Zona protejată va fi acum transformată într-un memorial educațional și artistic. În fiecare an, aproximativ 3 milioane de vizitatori vin la Galeria East Side, dar până acum aceasta nu avea o infrastructură profesională pentru turiști.