O echipă de experți din cadrul Organizației Națiunilor Unite și-a suspendat călătoria în Ungaria joi, după ce guvernul a refuzat să acorde permisiunea de a verifica două locații în care se află migranți și solicitanți de azil, potrivit cotidianului DW.

Criza refugiatilorFoto: Agerpres/EPA

Grupul de lucru ONU privind detenția arbitrară intenționa să rămână în Ungaria până vineri. Experții au venit în țară la invitația guvernului de la Budapesta.

Experții intenționau să viziteze zonele de tranzit Roszke și Tompa - două locuri aflate la frontiera sârbă, suspectate de reținerea ilegală a imigranților - dar li s-a refuzat cererea de a face acest lucru.

,,Nu există nici o îndoială că reținerea imigranților în aceste" zone de tranzit "constituie privare de libertate în conformitate cu dreptul internațional", au declarat Elina Steinerte și Setondji Roland Adjovi, membri ai Grupului de lucru ONU privind detenția arbitrară.

,,Am primit o serie de rapoarte credibile cu privire la lipsa instrumentelor de control a detenției arbitrare în aceste unități, fapt care a cerut o vizită a Grupului de Lucru ONU", au adăugat aceștia.

Ungaria plasează solicitanții de azil în zonele de tranzit de pe frontiera externă a UE. Migranții ale căror cereri de azil sunt respinse sunt trimiși înapoi în Serbia și li se interzice întoarcerea în întregul spațiu Schengen. Cei acceptați sunt plasați sub supraveghere în zona de tranzit, de unde nu li se permite să plece timp de până la șase luni.