Autoritățile din Kuweit au mai cenzurat aproape o mie de cărți, printre care capodopera „Frații Karamazov” a marelui scriitor rus Feodor Dostoievski, în cadrul unui festival literar care a început miercuri în această țară din Golf, considerată moderată, dar care cunoaște o tendință conservatoare în creștere în sfera politică și în societate, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Saad al-Anzi, care conduce Festivalul internațional al literaturii din Kuweit, a declarat că ministerul Informației a interzis 948 de cărți.

Printre aceste opere, romanul "Frații Karamazov" (1880) al lui Dostoievski, despre moralitate, liber arbitru și existența lui Dumnezeu, în Rusia secolului al XIX-lea.

Dostoievski se alătură unei liste în creștere de scriitori cenzurați în această țară.

În ultimii cinci ani, peste 4.000 de cărți au fost interzise de ministerul Informației, printre care celebrul roman al lui Victor Hugo "Notre-Dame de Paris" (1831) sau "Un veac de singurătate" (1967) al lui Gabriel Garcia Marquez.

Toate operele expuse la cea de-a 43-a ediție a festivalului, care se va închide în 24 noiembrie, au fost în prealabil examinate de comisia de cenzură, așa cum prevede legislația acestei țări.

Comisia, în subordinea ministerului Informației, lucrează în virtutea unei legi din 2006 privind "presa și publicațiile". Legea reprimă orice insultă la adresa islamului sau a justiției, orice amenințare față de securitatea națională, incitarea la dezordine precum și orice act "imoral".

În ultimii ani, Camera deputaților din Kuweit, aleasă prin vot universal - o excepție în țările arabe din Golf - a fost dominată de aleși conservatori sau tribali.