Ar fi ,,respingător din punct de vedere moral" dacă lumea nu reușește să interzică armelor cu grad mare de autonomie să nu omoare oameni fără implicarea umană, a declarat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit Reuters.

Antonio GuterresFoto: Captura YouTube

Pe măsură ce capacitatea inteligenței artificiale crește, există preocupări tot mai mari cu privire la posibilitatea ca roboții ucigași sau alte mașinării să fie dezvoltate pentru a lupta în războaie.

În cadrul conferinței tehnologice Web Summit, care a început luni la Lisabona, Guterres a apreciat ,,avantajele enorme" ale noilor tehnologii. Dar el a spus că este crucial ca lumea să lucreze pentru a evita "mașinile autonome cu puterea și capacitatea de a lua vieți omenești singure, fără control uman".

,,Acesta este un lucru care, în opinia mea, nu este doar inacceptabil din punct de vedere politic, dar este respingător moral și cred că ar trebui să fie interzis de dreptul internațional", a spus el.

Noua tehnologie a făcut posibilă crearea unor sisteme de arme din ce în ce mai autonome, fie că discutăm despre drone sau despre tancuri. Roboții sunt, de asemenea, dezvoltați pentru o utilizare potențială în timpul războaielor.

Guterres, care este portughez, a declarat că în prezent nu există un consens internațional potrivit căruia ,,legea umanitară internațională se aplică utilizării cibernetice în situații de conflict", ceea ce face ca reglementarea armelor autonome folosite în conflicte să fie mai dificilă.

,,Este un domeniu în care cred că și comunitatea internațională trebuie să se unească", a spus el, adăugând că Organizația Națiunilor Unite ar putea funcționa ca o platformă pentru cooperare în spațiului cibernetic pentru a crea coduri de conduită.

,,Cel mai rău lucru pe care îl putem face este să fim optimiști naivi și ignoranți", a adăugat acesta.

Pentru a demara acest proiect, U.N. a creat anul acesta un panel de discuții la nivel înalt privind cooperarea digitală. Acesta este prezidat de Melinda Gates și Jack Ma, președintele executiv al gigantului chinez de comerț electronic Alibaba.

Cu toate acestea, Guterres a declarat că diviziunile internaționale pot complica cooperarea în spațiul cibernetic, în special într-un moment în care există o nouă tendință de a pune sub semnul întrebării ,,mecanismele multilaterale care sunt singura modalitate de a răspunde provocărilor globale".

Guterres a subliniat că el crede, totuși, că era digitală și tehnologia au adus mari beneficii, inclusiv noi metode de combatere a bolilor și a foametei.

,,Este clar că tehnologia este un aliat", a spus el, indicând domenii precum energia alternativă.