La mijlocul lunii iunie, când Ministerul Justiției din Ungaria lucra la cel de-al șaptelea amendament din Constituție, care vizează cu precădere organizațiile civice, guvernul Orban a decis pe ultima sută de metri să adauge un nou amendament (Articolul XXII (3)) prin care era interzisă cerșetoria. La o lună de la intrarea în vigoare a legii, practica juridică arată foarte diferit de ce prevede legea, transmiteHungarian Spectrum.

HotNews.roFoto: Hotnews

La mijlocul lunii iunie, când Ministerul Justiției din Ungaria lucra la cel de-al șaptelea amendament din Constituție, care vizează cu precădere organizațiile civice, guvernul Orbann a decis pe ultima sută de metri să adauge un nou amendament (Articolul XXII (3)). În forma sa finală, amendamentul are următorul conținut: ,,Pentru a proteja ordinea publică, siguranța publică, sănătatea publică și valorile culturale, o lege sau un decret local poate stabili face ca (...) rămânerea într-un spațiu public pentru o perioadă îndelungată și constant fără un scop bine definit este ilegală.”

Noua lege a intrat în vigoare de la 1 octombrie. De atunci, 101 oameni au primit avertismente și trei au fost arestați pentru încălcarea noului articol din amendament.

Legea prevede ca, în urma a trei avertismente, persoana fără adăpost să fie arestată și reținută până la pronunțarea sentinței.

Când poate poliția să intervină?

Dacă persoana fără adăpost este ,,văzută des într-un interval de timp limitat, are probleme de igienă, este îmbrăcat constant cu aceleași haine sau deține un câine.” Dacă este arestat/ă, inculpatul poate petrece cel mult 72 de ore în arest înainte ca o curte de judecată să pronunțe o decizie. Persoana în cauză poate fi amendată, condamnată la muncă în folosul comunității sau, în cazul recidivei, condamnată la închisoare. Inculpatul trebuie să plătească toate costurile cheltuielilor de judecată.

Problema grupurilor de activiști este că guvernul nu încearcă să rezolve problema cerșetoriei într-un mod activ, ci sprijină mecanisme abuzive prin care persoanele fără adăpost sunt excluse de la procese drepte sau de la șansa de a-și îmbunătăți situația.

În Budapesta există doar 9 000 de locuri disponibile în adăposturi pentru săraci. Cei de la Hungarian Spectrum estimează că numărul persoanelor fără adăpost din capitala Ungariei este undeva între 15 000 și 30 000.

Hungarian Spectrum scrie că persoanele fără adăpost nu pot intra în curtea de judecată atunci când este discutat cazul lor și nu primesc nici avocați din oficiu, deși legea prevede un asemenea drept. Cu alte cuvinte, aceștia ajung în fața instanțelor legale nereprezentați și fără vreo posibilitate juridică de a se apăra.