Prim-ministrul britanic Theresa May a cerut luni UE să nu permită ca problema graniţei cu Irlanda să afecteze discuțiile legate de Brexit, declarând că încă mai crede că o înțelegere este posibilă, deoarece un oficial UE a afrmat că șansele unui Brexit fără acord au crescut, relatează Reuters, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adresându-se Parlamentului înainte de a se deplasa la Bruxelles pentru summit-ul de miercuri, May a rămas optimistă, dar a repetat că nu va fi de acord cu nimic care ar putea împărți Marea Britanie.

May a afirmat că este frustrant faptul că "aproape toate punctele de dezacord rămase se concentrează asupra modului în care gestionăm un scenariu la care ambele părți speră să nu se ajungă niciodată și care, dacă s-ar întâmpla, ar fi doar temporar.

"Nu putem lăsa acest dezacord să deranjeze perspectivele unei înțelegeri bune și să ne lase cu un Brexit "fără acord" pe care nimeni nu-l dorește", a declarat ea în Parlamentul britanic.

Cu mai puțin de șase luni înainte ca Marea Britanie să părăsească blocul comunitar, discuțiile s-au blocat la sfârșitul săptămânii cu privire la modul în care se va asigura că nu există controalele la frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Irlanda.

Impasul a sporit posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească blocul fără un acord, Brexit "fără înțelegere", care ar putea să perturbe comerțul, să întârzie circulația bunurilor și care ar putea duce la dispariţia celei de-a cincea economie de investiții din lume.

Președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, a declarat că scenariul este "mai probabil decât oricând" și că UE ar trebui să fie pregătită, deși toate părțile trebuie să depună toate eforturile pentru a ajunge la o înțelegere.

El a spus că a invitat-o ​​pe May la Bruxelles pentru a se adresa miercuri seara celorlalte 27 de state membre cu privire la Brexit.