“Acum, avem nevoie de un dialog constructiv. Aş dori să-mi exprim acordul în legătură cu ceea ce a spus preşedintele Camerei privind necesitatea de a domoli tonul vocii" cu Europa, a declarat ministrul economiei, Giovanni Tria în cadrul şedinţei comitetului bugetar pentru actualizarea documentului DEF, document care prevede un deficit de 2,4% şi estimează o creştere a PIB-ului pe care analiştii independenţi o consideră mult prea optimistă, potrivit La Stampa, citat de Rador.

Giuseppe ConteFoto: Presidenza della Repubblica

Iar în timp ce ministrul îşi explică ideile, apărând prima manevră a guvernului de coaliţie - Liga Nordului şi M5S -, spread-ul dintre obligaţiunile de stat italiene şi cele germane ajunge la cota de 310 puncte.

Previziunile

Între timp, în timpul nopţii, FMI şi-a revizuit în jos estimările, comparativ cu cele din luna aprilie: PIB-ul va creşte cu 1,2% în 2018, după creşterea de 1,5% din 2017.

Previziunile rezultă a fi neschimbate comparativ cu actualizarea din iulie, dar dacă sunt comparate cu raportul din aprilie, se observă o diferenţă de 0,3 puncte procentuale pentru anul acesta şi de 0,1 puncte pentru cel viitor. Revenind la documentul FMI, există reforme care potrivit FMI pot dăuna Italiei, mai ales cele privind pensiile şi munca. Veşti bune în schimb în ceea ce priveşte şomajul, în scădere de la rata de 11,3% din 2017 la 10,8% în acest an în Italia, în timp ce estimarea pentru 2019 este de 10,5%.

În timpul audierii, ministrul şi-a citit raportul, rezumând cele mai importante puncte ale notei de actualizare a DEF-ului, primind la final aplauze din partea deputaţilor şi senatorilor. În cele două ore şi jumătate ale şedinţei, Tria a insista cel mai mult asupra celor două teme importante pentru Liga Nordului şi Mişcarea 5 Stele: venitul minim şi Legea Fornero. “Venitul are dublul scop de a asigura mobilitatea forței de muncă și o bază pentru cei aflaţi în nevoie, eliminându-se astfel zone de sărăcie care sunt inacceptabile în cea de-a şaptea cea mai industrializată țară din lume”, un instrument necesar şi pentru evitarea sentimentelor anti-UE, explică ministrul.

“În ceea ce priveşte sistemul de pensii este necesară o intervenţie pentru a sprijini procesul de inovare şi pentru a permite accelerarea procesului de turn-over, dând spaţiu noilor generaţii” a adăugat Tria, precizând că se va trata pentru o “redefinire temporară a condiţiilor de pensionare”. În timpul serii este aşteptată audierea Biroului Parlamentar pentru Buget, un organism independent care evaluează bugetele de stat.

Un pasaj important, aşteptat atât de Bruxelles cât şi de observatorii financiari: o eventuală respingere a actualizării DEF ar putea duce la ulterioare efecte negative asupra pieţelor.