Războiul comercial dintre Statele Unite şi China este o umbră pe tabloul economiei mondiale, a subliniat Fondul Monetar Internaţional (FMI), care a revăzut în scădere, marţi, 9 octombrie, prognoza de creştere pentru 2018 şi 2019.

Sediul FMI (Washington)Foto: Agerpres

FMI, care arată cu degetul riscurile din jurul crizei valutelor în anumite ţări emergente, mizează acum pe o creştere a produsului intern brut (PIB) mondial de 3,7% pentru 2018 şi 2019, în scădere cu 0,2 puncte faţă de previziunea sa anterioară.

"Creşterea economică mondială este în continuare solidă în comparaţie cu ce a fost mai devreme în acest deceniu, dar pare să se fi plafonat", a comentat într-o conferinţă de presă Maurice Obstfeld, economistul şef al FMI. "Politica comercială reflectă contextul politic şi contextul politic este incert în mai multe ţări, ceea ce reprezintă riscuri suplimentare", a avertizat el în cursul unei conferinţe de presă la Bali, în Indonezia, unde se deschid marţi reuniunile anuale ale FMI şi Băncii Mondiale.

"Când cele mai importante două economii mondiale - Statele Unite şi China - se înfruntă", acest lucru "creează o situaţie în care toată lumea va suferi". Şi "creşterea este mult mai inegală" decât în urmă cu şase luni, a arătat economistul, care îşi încheie mandatul în decembrie.

Expansiunea este deci mai puţin sincronizată între ţări, mai puţine economii participă la ea, în vreme ce datoria publică şi cea a întreprinderilor atinge noi recorduri, remarcă Fondul. În primăvară, FMI vorbea deja despre riscuri, referindu-se în special la taxele vamale pe care administraţia Trump intenţiona atunci să le impună pe mărfurile partenerilor săi, în special chinezi.

A evita protecţionismul

De atunci, Washingtonul a trecut de la vorbe la fapte: importuri chinezeşti de 250 de miliarde de dolari sunt afectate de taxe vamale suplimentare. Şi Beijingul a răspuns impunând taxe pe mărfuri americane de 110 miliarde de dolari. Deocamdată, previziunile de creştere în 2018 ale Statelor Unite şi ale Chinei, primele două puteri economice ale lumii, au fost menţinute la +2,9% şi respectiv +6,6%, adică ritmuri încă foarte susţinute.

Pentru Statele Unite, creşterea prevăzută se situează deasupra celei a ţărilor avansate (+2,4%), în vreme ce pentru China ea o depăşeşte uşor pe cea a regiunii Asiei în dezvoltare (+6,5%).

Dar FMI estimează o încetinire a creşterii în 2019 la 2,5% pentru Statele Unite şi +6,2% pentru China. Şi mai mult, de vreme ce noile previziuni nu includ celelalte ameninţări ale lui Donald Trump, printre care noi taxe pe alte mărfuri chinezeşti în valoare de 267 de miliarde de dolari. Asta ar echivala cu taxarea totalităţii exporturilor chinezeşti spre Statele Unite.

"A evita reacţii protecţioniste şi a găsi soluţii susţinând cooperarea pentru promovarea creşterii comerţului cu bunuri şi servicii rămâne esenţial pentru a păstra şi a extinde creşterea mondială", insistă FMI.

Încetinire economică şi în Europa

Instituţia se îngrijorează în special de o nouă intensificare a tensiunilor comerciale care ar putea crea ceva mai multă incertitudine, eroda încrederea întreprinderilor şi a pieţelor financiare, conduce la mai multă volatilitate financiară şi încetini în sfârşit investiţiile şi comerţul, motoarele creşterii mondiale.

Fondul a scăzut de asemenea prognoza de creştere a zonei euro la 2% în acest an (-0,2 puncte), din care cea a Germaniei (+1,9%) şi a Franţei (+1,6%), ale căror exporturi suferă din cauza încetinirii economice în China.

FMI a revăzut deja în scădere creşterea volumului comerţului mondial la 4,2% în acest an (-0,6 puncte) şi la 4% anul viitor (-0,5 puncte). În total, PIB mondial s-ar putea reduce cu 0,8% până în 2020, faţă de 0,5% cât era estimat în iulie.