Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că este convins că Uniunea Europeană și Marea Britanie încă pot să ajungă la un compromis pe tema Brexit, după ce premierul britanic Theresa May a denunțat "impasul" înregistrat în negocieri, informează agenția Reuters, citează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Deși înțeleg logica negocierilor, rămân convins că un compromis, bun pentru toți, este în continuare posibil. Spun aceste cuvinte din postura de prieten apropiat al Marii Britanii și admirator veritabil al premierului May", a afirmat Tusk, potrivit unui comunicat.

Afirmațiile lui Tusk vin după ce Theresa May a declarat că negocierile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema Brexit sunt "în impas".

"Marea Britanie a tratat Uniunea Europeană doar cu respect şi se aşteaptă la acelaşi lucru. Relaţia bună la finalul acestui proces depinde de acest lucru", a spus Theresa May, după ce liderii europeni au respins planul Londrei privind viitoarele relaţii bilaterale.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a respins planul britanic privind relaţiile bilaterale post-Brexit fără a explica de ce şi fără a oferi o alternativă, a spus Theresa May. "Acest lucru nu este acceptabil în această etapă a negocierilor; nu poate fi respins acest plan fără o explicaţie detaliată sau fără prezentarea unei alte propuneri", a subliniat premierul britanic, conform postului ITV.

Theresa May a explicat că există două probleme principale în negocierile pe tema Brexit: viitoarea relaţie economică între Marea Britanie şi Uniunea Europeană şi frontiera între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, stat UE.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat vineri pentru o publicație din Austria că Marea Britanie și Uniunea Europeană ar trebui să se comporte „ca doi arici iubitori” care nu vor să se rănească reciproc, relatează Reuters.

„Trebuie să fim atenți, precum doi arici iubitori”, a declarat Juncker când a fost întrebat despre progresul negocierilor pentru Brexit.

„Când doi arici se îmbrățișează, trebuie să fie atenți să nu se zgârie reciproc”, a adăugat președintele Comisiei Europene într-un interviu pentru Die Presse și Salzburger Nachrichten.