Kremlinul a dezmințit vineri că președintele rus Vladimir Putin l-a amenințat pe omologul său ucrainean că îi va „zdrobi” forțele militare, în timpul negocierilor de la Minsk, în februarie 2015, așa cum afirmă fostul șef al statului francez, François Hollande, în Memoriile sale, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Negocierile, care i-au reunit în capitala belarusă pe François Hollande, Vladimir Putin, Petro Poroșenko și cancelarul german Angela Merkel, s-au încheiat cu semnarea acordurilor de pace dintre Kiev și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

În cartea sa "Lecții de putere", publicată în aprilie, Hollande afirmă că în timpul acestor negocieri Vladimir Putin a amenințat că va "zdrobi" forțele ucrainene, într-un schimb aprins de replici cu Poroșenko.

"De mai multe ori tonul urcă între Poroșenko și Putin, care brusc se enervează și amenință să zdrobească pur și simplu trupele interlocutorului său. Ceea ce înseamnă ca mărturisește prezența forțelor sale în estul Ucrainei. Își revine imediat", a scris François Hollande.

O traducere cu extrase din această carte, în rusă și ucraineană, a apărut recent pe rețelele sociale din Ucraina, provocând o polemică.

Întrebat vineri de ziariști dacă fraza "Vă voi zdrobi" a fost pronunțată de Putin în negocierile de la Minsk, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: "Nu".

"Asist practic la toate negocierile. Nu am auzit o astfel de frază", a susținut Peskov.

Kievul și occidentalii acuză Rusia că susține militar separatiștii din estul Ucrainei, ceea ce Moscova neagă.

Conflictul dintre separatiști si armata ucraineană s-a soldat cu peste 10.000 de morți de la debutul său, în 2014.