Președintele rus Vladimir Putin a spus marți că orice decizie privind reforma sistemului de pensii trebuie să fie echilibrată și prudentă, după ce a admis că a fost o reacție ”tăioasă” a publicului la perspectiva creșterii vârstei de pensionare, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Guvernul a propus creșterea graduală a vârstei de pensionare la 65 de ani de la 60 la bărbați și la 63 de ani de la 55 pentru femei. Putin a spus că a plănuit să anunțe viziunea asupra reformei mai târziu, cel mai probabil miercuri.

Sondajele de opinie arată că rușii se opun mișcării despre care guvernul spune că este necesară pentru stimula economie.

Putin a spus, marți, în cadrul unei întâlniri cu guvernul din orașul siberian Omsk că orice schimbări la vârsta de pensionare trebuie să asigure un standard de viață demnă pentru populația de 147 de milioane a Rusiei.

”Desigur, toate acestea au atras o reacție previzibilă, mai degrabă o discuție tăioasă a publicului”, a spus Putin.

”Nu putem să acționăm în mod obișnuit, formal, ci doar cu o abordare echilibrată și prudentă”, a adăugat acesta.

”În același timp trebuie să ținem cont de situația actuală din economie și de piața muncii, trebuie să înțelegem ce presupune viitorul pentru țară în 10, 20 și chiar 30 de ani”, a spus Putin.

Acesta nu a anunțat vreo schimbare asupra planului de reformă, dar a spus că a cerut guvernului să se consulte cu partidele politice, organizațiile publice și administrațiile regionale pentru a reevalua legislația înainte de a doua sa citire în Duma de Stat.

Parlamentarii au aprobat proiectul la prima sa prezentare în iulie. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să treacă de prezentarea în camera inferioară a a Parlamentului rus, apoi să fie aprobat de camera superioară și apoi, în final, să fie semnat de președinte.

”Clar, orice decizie cu privire la interesele cetățenilor - în special ale celor mai în vârstă, drepturile de muncă, asistență medicală și securitate socială, trebuie luată abordând o gândire pe mai departe”, a spus președintele.

De la anunțarea guvernului că vrea să mărească vârsta de pensionare, mai multe mitinguri antiguvernamentale au avut loc în acest sens. Unul dintre mitinguri este programat pe 9 septembrie.

Potrivit unui sondaj recent, peste 90% din populația din Rusia se opune proiectului de lege, iar aproximativ 3 milioane de ruși au semnat o petiție împotriva acesteia.

Președintele rus Vladimir Putin, care a promis în timpul campaniei prezidențiale că nu va majora vârsta de pensionare, a declarat că, deși nu susține propunerea, Guvernul trebuie să ia o decizie rapid.