Polemici mari în Austria, după ce șefa diplomației austriece Karin Kneissl (FPÖ, extrema dreaptă) i-a mulțumit președintelui rus Vladimir Putin cu o amplă reverență, la nunta sa care a avut loc sâmbătă, scrie AFP.

Karin Kneissl si Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

Într-o înregistrare video postată online de televiziunea RT (ex-Russia Today, canalul de propagandă al Kremlinului în străinătate) și devenită virală luni, o putem vedea pe Karin Kneissl, evident fericită, cum face o amplă reverență în fața lui Putin, după ce a valsat cu el.

"Cum poate fi un ministru de externe atât de puțin profesionist pentru a produce imagini care o arată în genunchi în fața lui Putin?", s-a întrebat editorialistul Robert Mizik.

"O fotografie care ilustrează cum autocratul rus își face să danseze marionetele", a comentat un internaut.

Anunțul surpriză al prezenței lui Putin la nunta lui Kneissl, în sudul Austriei, a stârnit săptămâna trecută consternare în rândul presei și a opoziției austriece, care a acuzat daunele provocate imaginii de neutralitate a acestei țări în plină președinție a UE.

Iar imaginile acestei reverențe au accentuat criticile, determinându-l pe vicecancelarul Heinz-Christian Strache, lider al FPÖ, să vină în ajutorul ministrului său.

"O diplomație a dansului și a nunții, plină de politețe, de cordialitate și bune maniere: nu poți reprezenta mai bine Austria", a scris acesta, pe Facebook, reamintind că șefa diplomație, 53 de ani, a frecventat prestigioasa școală vieneză de dans Elmayer și "știe cum trebuie făcut".

Interogat de presa austriacă, Thomas Schäfer-Elmayer, directorul școlii, a confirmat că "la fiecare bal, doamnele fac o reverență în fața partenerilor, un semn de profund compliment". Întrebat desăre acest subiect, acesta a recunoscut că nu își poate imagina ca Angela Merkel, cancelarul german, să facă un astfel de gest în fața lui Putin.

Președintele rus a petrecut aproape două ore la nunta ministrului, sâmbătă, la Gamlitz, o localitate viticolă în sud-estul Austriei. Acesta a fost însoțit la aeroport de cancelarul conservator Sebastian Kurz, care a format în decembrie o coaliție cu FPÖ, un partid legat din 2016 de un parteneriat cu formațiunea Rusia Unită a lui Putin.

Vladimir Putin este acuzat în mod regulat că încearcă să divizeze cele 28 de țări europene, în special prin cultivarea de legături cu partidele populiste din mai multe țări europene, de la extrema stângă la cea dreaptă.