Purtătorul de cuvânt al DW, Christoph Jumpelt, a cerut României să aducă în fața justiției responsabilii pentru agresarea corespondentului lor, vineri seară la protestele din Piața Victoriei. Mai mulți jurnaliști, inclusiv un corespondent DW, au fost atacați de jandarmi în timpul protestelor împotriva corupției de la București, scriu cei de la DW.

protestatar lovitFoto: Captura video

DW a depus o plângere oficială autorităților române cu privire la actele de brutalitate comise de reprezentanți ai forțelor de ordine împotriva corespondentului Cristian Ștefănescu.

Purtătorul de cuvânt DW, Christoph Jumpelt, susține că există suficiente dovezi ,întemeiate pe videoclipuri și pe mărturiile celor care au fost de față, pentru a arăta că jandarmii au atacat deliberat jurnaliști în timpul protestului anti-corupție de vinerea trecută.

,,Corespondentul nostru purta însemnele de presă la vedere și, de asemenea, s-a identificat în fața ofițerilor de poliție ca fiind jurnalist”, spune Jumpelt. ,,Cu toate astea, un grup de jandarmi au început să îl lovească cu scuturile și bastoanele din dotare.”

Mai mulți jurnaliști, inclusiv un cameraman al postului austriac ORF, au fost asaltați în timp ce transmiteau de la protest. Au fost loviți și turiști israelieni, după cum susțin oficiali din Israel.

DW a informat Ministerul german de Externe și Oficiul Guvernamental pentru Presă Germană cu privire la acest caz.

,,Ne așteptăm ca autoritățile române să facă pașii necesari pentru a aduce jandarmii vinovați de acest incident scandalos în fața justiției”, a spus Jumpelt.

Mii de protestatari anti-guvern continuă să iasă în stradă în București și în alte orașe ale țării pentru a rezista reformelor judiciare care ar putea afecta statul de drept. Guvernul trebuie să ofere ceva cetățenilor, care cer cu promptitudine demisii.

Cei de la DW mai adaugă că vor continua să scrie despre evenimentele din România, deoarece gravitatea situației o cere. Jumpelt a cerut autorităților să garanteze siguranța jurnaliștilor.