Statele Unite au "reafirmat" miercuri, într-o "declarație privind Crimeea", "refuzul de a recunoaște" anexarea acestei peninsule de către Rusia, scrie AFP.

Mike PompeoFoto: Flickr / Gage Skidmore

"În concertare cu aliații și partenerii noștri și cu comunitatea internațională, Statele Unite resping tentativa de anexare a Crimeii de către Rusia și se angajează să continue această politică atât timp cât integritatea teritorială a Ucrainei nu va fi restabilită", a afirmat secretarul american de Stat Mike Pompeo, în această declarație, în încercarea de a disipa temerile născute după summitul dintre Donald Trump și Vladimir Putin din 16 iulie, la Helsinki.

Întrebat în conferința comună de presă cu omologul său rus, președintele american să arătat incapabil să critice Rusia, în special în ceea ce privește Crimeea și conflictul din Ucraina. Înaintea discuțiilor tête-à-tête cu Putin, Donald Trump a lăsat să planeze îndoiala asupra poziției americane, după ce nu a exclus clar recunoașterea anexării Crimeii de către Moscova, în 2014.

După summit, Casa Albă a precizat că Washingtonul nu recunoaște această "tentativă" de anexare.

"Statele Unite cer Rusiei să respecte principiile față de care și-a proclamat mult timp adeziunea și să pună capăt ocupației Crimeii", a subliniat miercuri Mike Pompeo. "Rusia a acționat de o manieră nedemnă de o mare națiune și a ales să se izoleze de restul comunității internaționale", a subliniat el.