Justiţia europeană a autorizat miercuri statele membre ale Uniunii Europene să nu pună în aplicare un mandat de arestare emis de Polonia dacă se îndoiesc de independenţa puterii judecătoreşti din această ţară, potrivit Rador și Le Soir.

Proteste in Polonia contra noii legi a justitieiFoto: Captura YouTube

Curtea de Justiţie a UE (CJUE), sesizată de Înalta Curte irlandeză în urma reformelor controversate ale sistemului judecătoresc în Polonia, n-a formulat aprecieri în legătură cu aceste reforme, dar a dat criteriile pe care se poate baza justiţia irlandeză pentru a decide dacă o persoană arestată în Irlanda şi căreia Polonia i-a cerut extrădarea riscă să nu aibă un proces echitabil.

Aprecierea este lăsată justiţiei din statul membru.

Aprecierea privind independenţa sistemului judiciar polonez revine justiţiei statului membru însărcinat să pună în aplicare mandatul de arestare european, subliniază Curtea, cu sediul în Luxemburg, în hotărârea sa publicată miercuri.

Comisia Europeană a declanşat pe 20 decembrie o procedură inedită prevăzută de articolul 7 contra Poloniei după adoptarea unui ansamblu de reforme juridice care, potrivit Bruxelles-ului, ameninţă în mod "sistemic" statul de drept în această ţară, dând guvernului controlul asupra justiţiei.

În hotărârea sa, Curtea de justiţie consideră că "informaţiile care figurează în propunerea motivată adresată recent de Comisie Consiliului (UE, reprezentând statele membre) pe baza articolului 7, paragraful 1 al Tratatului Uniunii Europene, constituie elemente deosebit de pertinente pentru această evaluare".

A evalua, apoi a aprecia

Înalta curte irlandeză "trebuie, într-o primă etapă, să evalueze, pe baza unor elemente obiective, fiabile, precise şi actualizate corespunzător, existenţa unui risc real de încălcare" a dreptului la un proces echitabil în Polonia, "legat de o lipsă de independenţă a jurisdicţiilor din acest stat membru din cauza unor asemenea lipsuri", insistă judecătorii europeni.

Ea "trebuie, într-o a doua etapă, să aprecieze concret şi precis dacă persoana căutată riscă aşa ceva", adaugă ei. Polonezul arestat în Irlanda este urmărit în Polonia pentru trafic ilegal de stupefiante.

"Dacă există un risc real ca persoana respectivă să sufere (...) o încălcare a dreptului fundamental la un tribunal independent şi, în consecinţă, a conţinutului esenţial al dreptului său fundamental la un proces echitabil, această autoritate trebuie să se abţină de la a da curs unui mandat de arestare european al cărei obiect este acea persoană", conchide Curtea.