Şeful grupului parlamentar al conservatorilor le-a spus susţinătorilor conservatori ai Brexitului că nu vor trebui să voteze niciun acord pe tema Brexitului care nu le este pe plac. Julian Smith a făcut această declaraţie la o întâlnire avută cu 40 de susţinători ai Brexitului, care l-au avertizat că partidul nu mai are niciun viitor dacă reneagă principalele angajamente legate de Brexit, potrivit The Times, citat de Rador.

Şedinţa de ieri a fost convocată din cauza mai multor semnale care dădeau de înţeles că, la reuniunea cabinetului său programată vineri la Chequers (casa oficială de vacanţă a premierilor britanici - n.r.), Theresa May va încerca şi va impune cabinetului cel mai uşor Brexit posibil, provocând o ripostă dură a susţinătorilor Brexitului.

Dl Smith le-a ascultat temerile şi le-a răspuns celor prezenţi că "dacă nu vă place acordul, nu trebuie să-l votaţi".

Asta i-a surprins pe unii susţinători ai Brexitului, iar Jacob Rees-Mogg, liderul Grupului de Cercetări Europene în sprijinul Brexitului (ERG), a declarat ulterior că parlamentarii săi nu vor sprijini un acord care nu le este pe plac.

La reuniune, membrii ERG i-au spus dlui Smith că Olly Robbins, consilierul dnei May pentru Europa, trebuie să-i asigure pe miniştri la fiecare şedinţă că discuţiile nu vor mai fi conduse de vreun funcţionar public, iar miniştrii vor trebui să fie prezenţi în sală la toate reuniunile de la Bruxelles. Ei au cerut totodată că orice plan vizând eventuala lipsă a unui acord va trebui să fie "la vedere".

A reieşit totodată că dl Smith le-a citit celor prezenţi principalele angajamente, potrivit cărora vor ieşi din discuţie rămânerea în piaţa unică sau la Curtea Europeană de Justiție, precum şi libera circulaţie. Este de aşteptat ca dna May să respecte atât cât va putea aceste promisiuni.

James Gray, un parlamentar susţinător al Brexitului, a descris reuniunea de marţi cu ERG drept "una dintre cele mai tensionate şedinţe la care am participat vreodată... amintind-o pe cea de la Maastricht".

Andrea Jenkyns, o parlamentară din partea comitatelor Morley şi Outwood, a subliniat că a avut de pus o serie de probleme-cheie, respectiv neprelungirea tranziţiei şi desfiinţarea uniunii vamale. Se presupune că şeful grupului parlamentar ar fi răspuns "nu" la fiecare dintre ele.

Dna premier urmează ca, mâine, să se întâlnească cu guvernul şi, potrivit tot mai multor speculaţii, ea se va angaja să respecte toate aliniatele care se referă la piaţa unică a UE şi la uniunea vamală post-Brexit.Aceste speculaţii i-au înfuriat pe membrii ERG, care au avertizat că vor vota împotriva oricărui acord care îi "va eluda" promisiunea de a permite Marii Britanii să adopte o nouă politică comercială, independentă de reglementările Bruxelles-ului. În acelaşi timp, ei îi presează pe miniştrii susţinători ai Brexitului pentru ca, la reuniunea de la Chequeurs, să nu facă nicio concesie.Cele două opţiuni propuse până acum în vederea unui acord post-Brexit au dezbinat cabinetul şi au fost primite cu răceală la Bruxelles.Se spune că o nouă propunere ar include multe elemente ale "noului parteneriat vamal" respins de susţinătorii Brexitului, potrivit căruia Regatul Unit ar colecta taxele vamale din partea UE pentru produse destinate organizaţiei. Este de aşteptat totodată şi un angajament potrivit căruia Marea Britanie ar rămâne aliniată reglementărilor pieţei unice pentru toate produsele agricole sau de altă natură.Întrebat dacă există posibilitatea ca unii miniştrii să-şi părăsească funcţia după reuniunea de vineri, ministrul mediului, alimentaţiei şi politicilor rurale, Michael Gove, a declarat: "Singurele plecări în plus la care mă gândesc sunt cele de pe (aeroportul) Heathrow, după ce va fi construită şi a treia pistă de aterizare".

Întrebat dacă a citit noul plan, dl Gove, a mai spus: "Nu am de gând să vorbesc despre ceea ce am văzut sau nu înaintea reuniunii de vineri".

The Times - preluare Rador