Președinta Curții Supreme poloneze, Malgorzata Gersdorf, a reafirmat marți că refuză decizia de pensionare pe care președintele Andrzej Duda ar urma să o semneze în această după-amiază, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conflictul dintre majoritatea judecătorilor Curții Supreme și puterea politică atinge în această săptămână punctul culminant, pe fondului diferendului mai amplu care opune Varșovia și Comisia Europeană în privința controversatelor reforme judiciare aplicate de conservatorii aflați la putere în Polonia.

Iar puterea nu dă niciun semn de intimidare, în ciuda procedurii urgente de infringement lansate cu o zi în urmă de Comisia Europeană.

Gersdorf, care a fost invitată să meargă la șeful statului la ora 16,00 (14,00 GMT), a fost întrebată de televiziunea privată TVN de perspectiva de a i se înmâna o scrisoare care anunță pensionarea sa.

"Ce voi face ? Nu o voi lua. (...) Sunt președinte până în 2020", a declarat ea, făcând aluzie la mandatul său de șase ani prevăzut de Constituție.

Ulterior, în fața studenților la drept de la Universitatea din Varșovia, unde predă, ea a denunțat o "epurare" a judecătorilor Curții Supreme "efectuată sub acoperirea reducerii vârstei de pensionare".

Manifestații de susținere a judecătorilor care contestă această reformă sunt așteptate marți seara și miercuri dimineața în jurul sediului Curții Supreme din Varșovia.

Comisia Europeană a lansat luni o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei, vizând de această dată "protejarea independenței Curții Supreme" poloneze, în urma intrării în vigoare a unei controversate reforme, scrie AFP.

Comisia a subliniat "lipsa de progrese" în dialogul demarat deja asupra acestui subiect în cadrul procedurii în curs împotriva Varșoviei asupra chestiunii mai generale a respectării statului de drept și a decis "astăzi lansarea de urgență a procedurii de infringement", a explicat un purtător de cuvant al instituției de la Bruxelles.

Joi, judecătorii Curții Supreme poloneze au decis să nu renunțe la posturi, alături de președintele Curții Malgorzata Gersdorf, o sfidare deschisă la adresa guvernului conservator.

Noua lege prevede că mandatul unei treimi dintre judecători (27 din 72) Curții, cu vârste peste 65 de ani, expiră marți, la miezul nopții.

Gersdorf ar urma să fie înlocuită provizoriu de un judecător al Curții Supreme ales de șeful statului, în așteptarea alegerilor pentru desemnarea succesorului.

Conservatorii argumentează aceasta reformă prin necesitatea de a sparge casta judecătorilor, pe care o consideră coruptă și provenită din predecesorii lor comuniști.