Comisia Europeană a lansat luni o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei, vizând de această dată "protejarea independenței Curții Supreme" poloneze, în urma intrării în vigoare a unei controversate reforme, scrie AFP.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

Comisia a subliniat "lipsa de progrese" în dialogul demarat deja asupra acestui subiect în cadrul procedurii în curs împotriva Varșoviei asupra chestiunii mai generale a respectării statului de drept și a decis "astăzi lansarea de urgență a procedurii de infringement", a explicat un purtător de cuvant al instituției de la Bruxelles.

"În același timp, Comisia este pregătită să continue dialogul asupra statului de drept cu Polonia, care rămâne calea preferată a Comisiei pentru a rezolva amenințarea sistemică asupra statului de drept în Polonia", a adăugat el.

Polonia are acum o lună la dispoziție pentru a răspunde la acuzațiile Comisiei, prima etapă a acestei proceduri care poate ajunge până în fața Curții de Justiție a UE (CJUE) și la sancțiuni financiare.

Joi, judecătorii Curții Supreme poloneze au decis să nu renunțe la posturi, alături de președintele Curții Malgorzata Gersdorf, o sfidare deschisă la adresa guvernului conservator.

Noua lege prevede că mandatul unei treimi dintre judecători (27 din 72) Curții, cu vârste peste 65 de ani, expiră marți.

Comisia, garantul tratatelor, consideră că noua legislație "subminează principiul independenței justiției, în special inamovibilitatea judecătorilor" și deci Polonia nu se conformează obligațiilor tratatelor europene.

Pe lângă această nouă procedură de infringement, Polonia este vizată de procedura articolului 7 asupra respectării statului de drept, o situație inedită în UE. Comisia Europeană a lansat la sfârșitul lui decembrie faza preliminară a acestei proceduri care poate ajunge până la suspendarea dreptului de vot al unei țări în UE.

Varșovia este vizată și de o procedură de infringement pentru reforma tribunalelor ordinare, în fața căreia va trebui să răspundă în fața CJUE.