Judecătorii Curții Supreme (SN) au decis joi, împreună cu președinta lor Malgorzata Gersdorf, că "vor rămâne în funcție", sfidând astfel reforma controversată a puterii conservatoare care prevede expirarea mandatului lor miercurea viitoare, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei 63 de judecători reuniți în adunare generală au "decis ca prim-președinta Curții Supreme Malgorzata Gersdorf va rămâne în funcție până în 30 aprilie 2020 prin aplicarea directă a dispozițiilor Constituției poloneze", a declarat purtătorul de cuvânt al Curții, Michal Laskowski.

Acesta a subliniat că nicio lege "nu prevalează" asupra Constituției care stabilește durata mandatului președintelui Curții la șase ani.

Într-o a doua rezoluție, judecătorii au subliniat că această reformă dorită de putere și care "exclude o mare parte a judecătorilor (...) nu este conformă cu legea fundamentală".

Aceste rezoluții au fost adoptate în condițiile în care se apropie data esențială a reformei conservatorilor, 3 iulie, și în momentul în care Bruxellesul are în vedere declanșarea unei proceduri inedite de sancțiuni împotriva Poloniei, apreciind că statul de drept este amenințat.

În acea zi, potrivit legii privind Curtea Supremă, deja votată și promulgată de președintele polonez Andrzej Duda, mandatul unei treimi dintre judecători, cu vârste peste 65 de ani, va expira, prematur, spune Bruxellesul, care consideră acest lucru o linie roșie ce nu trebuie depășită.

"Mandatul președintei expiră" în 3 iulie, "indiferent de rezoluțiile adoptate de judecători", a reacționat Lukasz Piebiak, ministru adjunct al Justiției, care a adăugat că Adunarea generală a Curții supreme nu este un organism competent pentru a decide dacă o lege sau nu în conformitate cu Constituția.

Legea privind Curtea Supremă face parte din controversatele reforme judiciare care au provocat reacția fermă a Comisiei Europene și proteste de stradă ample, vara trecută.

Și marți a avut loc manifestații la Varșovia și în alte zece mari orașe pentru a denunța aceste reforme și sunt programate să continue în fiecare seară în fața sediului Curții Supreme. Cea mai importantă este prevăzută în 3 iulie.