Guvernul polonez nu vrea să dea înapoi în față Bruxelles-ului. Zilele următoare se va ajunge la o încercare de forțe în jurul Curții Supreme. Lipsesc semnalele din partea guvernului despre posibile concesii față de Bruxelles în problema jurisdicției. Comisia Europeană va anunța luni că legea poloneză despre Curtea Supremă este în dezacord cu legea Uniunii. Confruntarea ar putea avea loc în 4 iulie, când, potrivit legii contestate, 11 judecători vor fi obligați să treacă la pensie, potrivit Rzeczpospolita, citat de Rador.

Foto:

Comisia poate activa procedura de încălcare a legii, al cărei final poate fi plângerea la Curtea de Justiție a UE. Dacă aceasta va împărtăși poziția Comisiei, Polonia va trebui să schimbe prevederile disputate. Bruxelles-ul așteaptă până în ultima clipă cu folosirea noului instrument în speranța că va primi un semnal de la Varșovia privind concesiile. Acest semnal însă nu există, ci dimpotrivă. „Polonia dorește dialog cu Comisia Europeană, dar nu se va supune dictatului ei” – a spus premierul Mateusz Morawiecki vineri la summitul UE.

La Varșovia s-au accelerat mișcările puterii în jurul Curții Supreme. Vineri a fost publicat anunțul președintelui privind 44 de funcții libere de judecători la Curtea Supremă. Majoritatea în camerele noi – Camera de Control Extraordinar și Disciplină, în care nu există niciun judecător. Nu se știe câți candidați se vor anunța, având la dispoziție o lună.

Așa cum a spus pentru „Rz” Leszek Mazur, șeful Consiliului Național al Magistraturii, care apreciază candidaturile și le trimite președintelui, procedura se va încheia înaintea toamnei. La mijlocul lui iulie, Consiliul Național al Magistraturii va analiza cererile actualilor judecători ai Curții Supreme în vârstă de peste 65 ani privind prelungirea sentințelor lor.

În momentul de față abia 47 de judecători ai Curții Supreme au statut sigur, 16 au statut neclar, iar 11 conform noii legi ar trebui în 4 iulie să părăsească Curtea Supremă. În acest grup se află și primul președinte, Malgorzata Gersdorf, deși Constituția vorbește de un mandat de șase ani, care se încheie în anul 2020. În acea zi sarcinile ei vor fi preluate de un judecător indicat de președinte.

„Dacă președintele Gersdorf va dori în 4 iulie să continue funcția de până acum, înseamnă că încalcă legea despre Curtea Supremă și se expune măsurii disciplinare” – consideră Andrzej Dera, ministru prezidențial care monitorizează reforma.

Care este fondul acestei dispute? Comisia Europeană este interesată de legea privind vârsta de pensionare a judecătorilor. În opinia ei, această lege este în dezacord cu Constituția, cel puțin în privința primului președinte. Comisia consideră de asemenea că Curtea Supremă este ultimul bastion al justiției independente în Polonia și întrucât judecătorii polonezi sunt și judecători ai Uniunii, înseamnă că UE are dreptul să se amestece dacă independența ei este amenințată.

Deci dacă Polonia nu va schimba nimic în problema Curții Supreme, Morawiecki va trebui să se confrunte cu critica UE deja în 4 iulie la Strasbourg. Va merge acolo la sesiunea plenară a PE în legătură cu luarea de cuvânt în seria de cuvântări a liderilor statelor UE. „Va fi o cuvântare decisivă și proeuropeană. S-ar putea însă să nu fie suficientă în confruntarea cu faptele privind sistemul de justiție”.