Curtea Supremă a Statelor Unite a oferit luni o victorie administrației Donald Trump, anulând o decizie favorabilă unei adolescente care obținuse dreptul de a avorta în condițiile în care era reținută într-un centru pentru migranți, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr

Înalta curte a refuzat însă să impună sancțiuni disciplinare, cerute de autoritățile guvernamentale, împotriva avocaților adolescentei fără acte, care a avortat în octombrie în Texas.

Acest dosar s-a impus ca una dintre primele mari bătălii juridice legate de avort sub președinția lui Trump.

Tânăra de 17 ani, care era deținută în centrul din Texas după ce a intrat clandestin în SUA, ceruse în septembrie să avorteze.

Autoritățile îi oferiseră alegerea între a nu avorta sau au fi expulzată pentru a obține în altă parte o întrerupere voluntară a sarcinii.

Uniunea americană pentru libertăți civile (ACLU) a dus o luptă aprigă pentru a o apăra, acest dosar căpătând o simbolistică puternică din cauza mizelor legate de drepturile femeii și ale imigranților.

Curtea federală de apel a afirmat în 24 octombrie dreptul tinerei migrante la avort, care a fost practicat în 25 octombrie.

Într-un recurs de 130 de pagini adresat Curții Supreme, ministerul american al Justiției a acuzat apărătorii tinerei fete că au grăbit întreruperea sarcinii, fără a lăsa timpul necesar pentru continuarea luptei judiciare.