În doi ani, opinia tinerilor arabi asupra Statelor Unite ale Americii s-a schimbat aproape complet, iar acum 57% dintre ei o considera un adversar, în timp ce doar 35% o văd ca pe un aliat. În 2016, procentele erau exact invers, 63% din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, considerau Statele Unite ca fiind un aliat de nădejde, în timp ce restul de 32% le percepeau ca pe un dușman, potrivit Rador, care citează La Stampa.

Donald TrumpFoto: Wikipedia

Această schimbare extrem de rapidă a sentimentelor tinerilor arabi faţă de SUA a ieşit la iveală în urma unui sondaj realizat de Asda'a Burson-Marsteller la care au participat 3.500 de tineri din 16 țări arabe, atât din Golf (Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită, Emirate), cât şi din Africa de Nord (Algeria, Egipt, Libia, Maroc, Tunisia), şi din Levant (Iordania, Irak, Liban, teritoriile palestiniene) și Yemen. În urma discuţiilor purtate cu persoanele intervievate, realizatorii sondajului au ajuns la concluzia că preşedinţia lui Donald Trump pare să fi avut un impact negativ și în plus a coincis cu creșterea încrederii în Rusia lui Vladimir Putin.

Ca „aliat principal“ al propriei țări, tinerii preferă Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweitul, Rusia și Egiptul.