Chinezii au îndreptat raze laser emise de dispozitive militare către piloți ai SUA ce operau pe baza americană din statul african Djibouti, acuză Pentagonul, citat deGuardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autoritățile americane au depus un protest diplomatic oficial și au cerut Beijingului să investigheze seria de incidente ce a avut loc acum câteva săptămâni, a afirmat Dana White, purtătoare de cuvânt a Departamentului Apărării.

”Sunt niște incidente foarte grave. Această activitate reprezintă o adevărată amenințare pentru forțele noastre aeriene”, a spus White.

Într-unul dintre cazuri, doi piloți ai unui avion cargo C-130 au suferit răni minore la ochi atunci când aterizau pe baza africană, a spus o altă purtătoare de cuvânt, Maj Sheryll Klinkel, pentru AFP.

Baza Camp Lemonnier a armatei SUA este singura sa unitate permanentă din Africa, folosită în principal pentru operațiuni antiteroriste în Africa de est și în Yemen.

Anul trecut, China a deschis o bază navală în Djibouti la doar câțiva kilometri de unitatea americană, aceasta fiind prima bază externă a armatei Beijingului.

Administrația Federală de Aviație (FAA) a emis luna trecută un avertisment pentru piloți, sfătuiți să fie extrem de atenți în zonă. Potrivit FAA, acolo au fost mai multe incidente cu lasere de mare putere.