Ciocniri au izbucnit, marţi, în timpul unei defilări sindicale de 1 Mai la Paris - unde s-au înregistrat distrugeri - între peste 1.000 de persoane care purtau cagule şi forţele de ordine, violenţe condamnate de către ministrul francez de Interne, relatează News.ro.

Ciocniri violente la Paris de 1 MaiFoto: Agerpres/EPA

Forţele de ordine au fost atinse de "tiruri cu proiectile la nivelul Boulevard de l'Hôpital", în arondismentul al XIII-lea, a confirmat pentru AFP Prefectura de Poliţie (PP).

În faţa a aproximartiv 1.200 de persoane care purtau cagule - numărate de PP, poliţia a utilizat gaze lacrimogene şi două tunuri cu apă.

Un restaurant McDonald a fost jefuit, geamuri au fost sparte, s-a aruncat cu dispozitive incendiare - manifestaţia a fost pătată de incidente pe traseu, ceea ce obligat coloana - care pornit cu peste o oră întârziere, către ora locală 15.40 (16.40, ora României) din Place de la Bastille către Place d'Italie - să se oprească frecvent.

Ministrul de Interne Gérard Collomb a condamnat "cu fermitate" "violenţele şi distrugerile" comise în marja defilării.

"Totul este pus în aplicare pentru ca aceste grave tulburări ale ordinii publice să înceteze şi să fie prinşi autorii acestor acte incalificabile", a scris ministrul pe Twitter.

În timp ce manifestanţii încercau să-şi continue defilarea, pompieri interveneau în apropierea restaurantului fast-food pentru a stinge un început de incendiu.

În fruntea coloanei, "black blocks" urlau "Toată lumea detestă poliţia", "Paris, în picioare, trezeşte-te", în spatele unor banderole pe care se puteau citi mesaje ca "Sub Kway la plajă", "De această dată ne-am organizat", "Primii traşi pe sfoară, primii ghilotinaţi".

Pe traseul manifestaţiei, protestatari au atacat o reprezentanță auto situată pe Boulevard de l'Hôpital, dar şi refugii de autobuz şi un escavator, incendiat cu un cocteil Molotov.

O maşină şi un scuter au fost de asemenea incendiate.

În această atmosferă, manifestanţii veniţi la defilarea tradiţională au cerut "să fie lăsaţi pompierii să treacă".

"Nu există zi liberă atunci când ești președintele Republicii" - spune Macron în Australia

Pe de altă parte, președintele Emmanuel Macron s-a apărat marţi de acuzaţiile potrivit cărora se "eschivează" de conflictele sociale din Franţa ducându-se în Australia de marţi şi până joi, apreciind că are "alte lucruri de făcut" decât să comenteze actualitatea în acest 1 Mai marcat de numeroase mobilizări, relatează Reuters.

"Vizitele sunt programate cu mult timp înainte, iar eu mă ocup mai întâi, în permanenţă, de ceea ce se întâmplă la Paris şi oriunde altundeva", a declarat preşedintele francez la sosirea în Australia.

Întrebat despre legitimitatea vizitei sale în contextul în care în Franţa au loc numeroase mobilizări marţi - contra politicii sale sociale -, el a răspuns că nu are "temperamentul să se eschiveze de la orice-ar fi".

"Ce vreţi să fac? Să rămân acasă şi să mă uit la televizor? Am altceva de făcut, continui să muncesc", a replicat el.

Şeful statului a adăugat că "nu există zi liberă atunci când eşti preşedintele Republicii".

"Continui, peste tot, să dezvolt parteneriate strategice pentru Franţa, să lupt contra insecurităţilor (...), să ne dezvoltăm parteneriatele economice în vederea creării de locuri de muncă în ţara noastră. Asta este munca mea".

"Reformele continuă să aibă loc în fiecare zi şi vor continua să o facă", a adăugat el.

Emmanuel Macron îşi continuă turneul cu o vizită în Noua Caledonie, începând de joi şi până sâmbătă, unde urmează să discute cu forţe politice locale despre viitorul acestui teritoriu, cu şase luni înainte de referendumul de independenţă.

  • Zeci de persoane arestate la Istanbul, plasat sub "asediu" de 1 Mai

Poliţia turcă a arestat marţi 84 de persoane, la Istanbul, şi a plasat oraşul sub un control consolidat, în contextul în care opoziţia a îndemnat la manifestaţii de 1 Mai, relatează News.ro citând AFP.

În total, 84 de persoane au fost reţinute la Istanbul, în pricipal în cartierul Beşiktaş, a anunţat poliţia din oraş. Persoanele arestate au fost ridicate cu un autobuz şi conduse la interogatoriu.

Sărbătoarea de 1 Mai a fost marcată și în trecut de confruntări între manifestanţi şi poliţişti, însă puterea a împiedicat în ultimii ani accesul în principalele locuri de manifestaţie în metropola turcă.

Accesul în Piaţa Taksim, în centrul oraşului, a fost astfel în întregime blocat marţi de cordoane de poliţie. Autorităţile au blocat de asemenea accesul pe bulevardul Istiklal, principala stadă comercială şi pietonală din oraş, care a fost teatrul unor defilări ale opoziţiei.

Susţinători ai opoziţiei care au încercat să se ducă în Piaţa Taksim au fost arestaţi fără menajamente. Unii au fost "placaţi" pe jos de poliţie, a constatat un fotograf AFP.

Potrivit agenţiei Anadolu, 26.000 de poliţişti au fost mobilizaţi marţi la Istanbul, susţinuţi de trei elicoptere, 85 de camioane cu tunuri cu apă şi 67 de vehicule blindate.

În paralel, mii de persoane au luat parte la un miting autorizat cu ocazia sărbătoririi Zilei de 1 Mai în cartierul Maltepe, la periferie.

"Manifestaţia de astăzi este un mijloc ca muncitorii să respire şi ne prezentăm revendicările", a declarat Huda, un participant la acest miting.

Mitinguri autorizate au avut de asemenea loc în capitală - la Ankara - şi în al treilea cel mai important oraş din ţară - Izmir.

Tensiunile politice sunt puternice în Turcia odată cu apropierea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale anticipate, convocate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan pe 24 iunie.

Erdogan intenţionează să obţină al doilea mandat de şef al statului şi o largă majoritate parlamentară.