Șeful laboratorului militar britanic din Porton Down a declarat că nu este în măsură să stabilească dacă agentul neurotoxic folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal provine din Rusia, scrie AFP.

Serghei si Iulia SkripalFoto: Captura BBC

"Am fost capabili să identificăm că este vorba de Noviciok, să identificăm ca este un agent neurotoxic de tip militar”, a declarat șeful acestui laboratpr, , Gary Aitkenhead, într-un interviu pentru Sky News.

Dar „nu am identificat sursa sa exactă”, a adăugat el, precizând că guvernul britanic a folosit "un anumit număr de alte surse pentru a ajunge la concluziile sale".

Londra a acuzat Rusia că se află în spatele otrăvirii fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, în Anglia, în data de 4 martie.

Moscova a negat acuzațiile, care au declanșat cea mai gravă criză diplomatică est-vest de la Războiul Rece și a condus la expulzarea a circa 300 de diplomați de ambele părți.

"Munca noastră este să furnizăm dovezile științifice pentru a identifica agentul neurotoxic în discuție (...) dar nu este treaba noastră să spunem unde a fost produs", a precizat Gary Aitkenhead.

Acesta a subliniat însă că producerea sa necesită „metode extrem de complexe, ceva care ține doar de capacitatea unui actor statal".

El a respins însă acuzațiile Moscovei potrivit cărora agentul neurotoxic ar putea proveni de la un laborator militar britanic. "Este absolut imposibil ca acesta sa vină de la noi sau să fi putut să părăsească incintele noastre".

Luni, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a declarat că otrăvirea lui Skripal "ar putea să fie în interesul guvernului britanic, care se află în într-o poziție neconfortabilă fiind în incapacitatea de a-și îndeplini promisiunile făcute alegătorilor în ceea ce privește condițiile Brexitului".